Sondaj de primar: Vreți amenzi maxime pentru nesimțiții care aruncă gunoaie pe stradă?

gunoaie

Cât de „răi” trebuie să fie polițiștii locali, când prind nesimțiți care aruncă gunoaie pe străzile Timișoarei? Asta vrea să știe primarul Nicolae Robu, care își întreabă prietenii de pe Facebook dacă vor ca sancțiunile să fie la nivelul maxim permis de lege. Vorbim, în prezent, despre 6.000 de lei.

Primarul Nicolae Robu a lansat, marți, sondajul cu numărul 87 din acest an. „Ne străduim din răsputeri să facem ca orașul nostru să fie nu numai frumos, cu parcuri superbe, cu zone de loisir excelente – deopotrivă în spații istorice și în amenajări moderne –, cu infrastructură modernă, cu o viață culturală bogată, dar și curat. Ei bine, unii concitadini nu înțeleg nicicum să fie civilizați și continuă să abandoneze gunoaie în locuri și în maniere nepermise. Vrem ca de-acum să-i amendăm pe cei ce fac așa ceva cu 3.000-6.000 lei!”, a scris edilul. Prietenii săi virtuali pot alege între două variante: „Foarte bine, ardeți-i!” sau „E prea mult”.

Vor timișorenii amenzi maxime pentru cei care aruncă gunoaie?

Deși pare că primarul întreabă oamenii dacă ei cred că Poliția Locală trebuie să-și facă treaba, Robu spune că alta este ideea sondajului. „Vreau să văd ce părere au cetățenii vizavi de această majorare a amenzilor. Legislația actualizată permite astfel de amenzi. Până acum, ele erau plafonate la 2.500 de lei. De acum se poate merge până la 6.000 de lei. Am adresat o întrebare pe Facebook, să văd ce părere au cetățenii, să mergem fără menajamente în raport cu cei care depun gunoaie în locuri nepermise. Este între 3.000 și 6.000. Dacă lumea este favorabilă, mergem spre 6.000, dacă lumea ar fi nefavorabilă, ar fi un semnal să mergem înspre 3.000. Una este să dai o amendă de 3.000 și alta e să dai amendă de 6.000. Poliția își face datoria și când dă 3.000, și când dă 6.000 (…) Eu trebuie să știu ce cuvânt de ordine lansez: unul de orientare spre 3.000 sau dimpotrivă spre 6.000 de lei”, a declarat acesta.

Legea 188/2019 privind regimul deșeurilor modifică serios cuantumul amenzilor aplicate pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Acestea sunt cuprinse între 3.000 lei și 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 20.000 lei și 40.000 lei pentru persoane juridice. Cei care aruncă gunoaie pe stradă sunt obligați să le și adune.

About Post Author