Soluția pentru elicopterele SMURD ar putea veni de la Armată. Marcel Vela vrea parteneriat cu MApN

SMURD

Ministerul Afacerilor Interne caută în continuare soluții pentru a acoperi deficitul de piloți de pe elicopterele SMURD, astfel încât acestea să poată zbura și noaptea. Una dintre variante este și mutarea piloților de pe zona de frontieră și încheierea unui parteneriat cu MapN.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, la începutul săptămânii, că elicopterele SMURD din Iași, Arad, Craiova și Constanța vor putea efectua misiuni de noapte. Generalul Ioan Cristinel și comandorii Neculai Chiriţă, Emil Bucurescu şi Puiu Ştefan au acceptat să revină din rezervă și vor pilota aeronavele SMURD. Cei patru piloți își vor începe activitatea de la 1 februarie.

Vela a vorbit atunci și despre o iniţiativă normativă, prin care toate oraşele şi municipiile din România să poată amenaja locuri de aterizare şi decolare autorizate de Autoritatea Aeronautică. „Eu cred că este necesar, vital, ca SMURD și tot sistemul de urgență să fie cât mai aproape de oameni și timpul de reacție de la momentul unui accident sau al unei situații medicale grave până la intrarea într-un spital să fie cât mai scurt. În acest sens, varianta de a avea în toate județele heliporturi sau locuri de aterizare este o variantă foarte simplă, nu implică costuri deosebite”, a explicat, vineri, la Timișoara, ministrul de Interne.

Chemarea rezerviștilor nu e o soluție pe termen lung

Problema rămâne lipsa piloților. „Resurse umane pe linie medicală există, avem o problemă pe linie să spunem aeronautică. O resursă umană care la ora actuală lipsește sunt piloții (…) În România se putea ateriza și decola noaptea doar la Târgu Mureș și la București, deși elicopterele sunt capabile, au toate tehnologiile pentru zbor de noapte. Doar că nu aveam suficienți piloți. Au acceptat să vină din rezervă acei piloți, le mulțumesc, dar este o soluție de urgență să-i chemăm”, spune Marcel Vela.

Vela: Trebuie să motivăm piloții, ei salvează vieți și nu-i găsim oricând

Cei patru piloți reveniți în sistem sunt dispuși să muncească doar pentru a servi patria. Marcel Vela crede însă că statul trebuie să facă mai mult. „Au spus că nu-i interesează veniturile, au spus că revin pentru România, să servească patria. Niciunul dintre ei nu a spus că ar dori și pensie, și salariu, deși eu mă gândesc că ar trebui să-i motivăm cumva financiar pe toți piloții, având în vedere competiția. Sunt companii private care oferă avantaje materiale foarte mari piloților. Au fost cazuri în care au plecat piloți din zona militară către companii private care execută zboruri comerciale. Ar trebui găsite soluții de a-i cointeresa, de a-i motiva să vină în sistem. România are nevoie de piloți. E foarte ușor să punem la zid pensiile piloților, dar piloții salvează oameni și nu-i găsim oricând”, a conchis ministrul de Interne.

Soluția pentru SMURD ar putea veni de la armată

Marcel Vela susține că s-a găsit și o altă soluție. „Există măsuri complementare, în sensul de a instrui mai multe cadre, de a face o colaborare cu Ministerul Apărării Naționale. Piloții de la MAI care execută în prezent misiuni de ordine publică sau de poliție de frontieră să-i mutăm pe zona aero-medicală. În locul lor, la misiunile respective, să facem un acord de complementaritate cu MApN, să ne susțină cu elicoptere și piloți de la armată. Găsim soluții”, a mai declarat ministrul de Interne.

About Post Author