Soborul Sfinților Mihail și Gavriil. Ziua Arhanghelilor

mihail și gavriil

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și al tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Nu e doar sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ci a tuturor cetelor îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt, în calendarul bisericesc, conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei. Ei sunt sărbătoriţi şi de jandarmii români, cărora le sunt patroni spirituali.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului. El este cel care a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Arhanghelul Mihail poartă uneori cheile Raiului și este un înfocat luptător împotriva diavolului. Veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

În popor se spune că Arhanghelii asistă la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele. În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineaţă zilei de 8 noiembrie în târla oilor, o dată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu faţa în sus, era semn de bucurie, iar dacă turta cădea cu faţa în jos, era mare supărare.

În satele şi târgurile bucovinene, în fiecare an, în 8 noiembrie se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi. În biserici, creştini aprind lumânări, ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.

About Post Author