Singoga din Fabric: cum îi vedeți viitorul? Primăria vă invită să vă spuneți părerea

sinagoga

Sinagoga din Lugoj

Cum vreți să fie integrată în viața orașului Sinagoga din Fabric, după reabilitare? Primăria Timișoara și World Monuments Fund vor organiza șase ateliere de consultare și design participativ, pentru a identifica soluții optime pentru reabilitarea și valorificarea acestui monument.

Conceptul pentru transformarea Sinagogii din Fabric într-un spațiu pentru evenimente culturale, activități educaționale sau întâlniri comunitare va fi stabilit după mai multe consultări care vor avea în această primăvară. Primăria Timișoara și World Monuments Fund vor organiza șase ateliere de consultare și design participativ pentru a identifica soluții optime pentru reabilitarea și valorificarea sinagogii. Soluțiile care vor fi adoptate vor ține cont atât de valoarea monumentului istoric, cât și de nevoile și cerințele comunității.

Procesul de consultare este deschis locuitorilor din zonă, asociațiilor civice, specialiștilor în arhitectură și urbanism, instituțiilor de cultură și educație, mediului ONG, sectorului de afaceri și administrației publice. Prima întâlnire va avea loc în 9 aprilie.

Primăria a preluat sinagoga acum un an și jumătate

„Ne dorim ca Sinagoga din Fabric să fie un spațiu viu, care aduce oamenii împreună. De aceea, opinia comunității este esențială pentru viitorul ei. Sinagoga va deveni unul din punctele centrale ale regenerării urbane din zona Traian, un proiect pe care îl începem în această vară”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a preluat sinagoga din Fabric în octombrie 2023, când a primit-o pentru 49 de ani de la Federația Comunităților Evreiești din România. Tot din 2023 există un raport de expertiză tehnică privind conservarea imobilului existent – evaluare seismică imobil, un proiect de arhitectură pentru reparația acoperișului, dar și un aviz favorabil privind reparații la imobil, emis de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

În toamna lui 2024, între PMT și World Monuments Fund a fost încheiată, pe 12 luni, un memorandum de colaborare. WMF va întocmi „tema de proiectare și caietul de sarcini privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice; posibilă strategie de reutilizare și administrare pe termen mediu (cel puțin 5 ani) începând de la terminarea lucrărilor de restaurare și refuncționalizare a sinagogii din Fabric”.

La sinagogă sunt în desfășurare lucrări de punere în siguranță. Acestea includ protejarea vitraliilor și elementelor arhitecturale valoroase, îndepărtarea tencuielilor și structurilor deteriorate, precum și intervenții structurale la balcoane. Pentru a opri infiltrațiile, a fost montată o membrană hidroizolantă pe acoperiș.

***

Comunitatea Evreiască din Timișoara a cedat, în 2009, Sinagoga din Fabric, pentru 35 de ani, către Teatrul Național, însă acesta nu a avut bani pentru o investiție de anvergură. Imobilul s-a întors la proprietar, fără să fi fost făcute lucrări importante.

Sinagoga din Fabric a fost construită după un proiect al arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, supranumit „părintele sinagogilor”. A fost inaugurată în 3 septembrie 1899, la ceremonie participând nume importante ale comunității din acea vreme: rabinul dr. Jacob Singer, șeful comunității, Alex Kohn, dar și primarul Carol Telbisz.

About Post Author