Sinagoga din Fabric va fi pusă în siguranță. Sumele alocate de la bugetul local pentru culte

Sinagoga din Fabric

Cultele religioase vor primi, de la bugetul local, suma de 2,85 milioane de lei. Cea mai mare sumă este pentru ortodocși, urmați de reprezentanții cultului mozaic. Va fi pusă în siguranță sinagoga din Fabric.

Primăria Timișoara a analizat solicitările de sprijin venite din partea unităților de cult și a alocat în acest scop 2,85 milioane de lei. „Analizând ponderea diferitelor confesiuni în populația municipiului, în conformitate cu datele statistice existente și ținând cont de oportunitatea proiectelor propuse și de beneficiile acestora în plan social, comisia de evaluare a decis alocarea sumei aprobate prin bugetul local astfel: cultul ortodox român – 1,5 milioane de lei, cultul mozaic – 600.000 lei, cultul romano-catolic – 500.000 lei, cultul greco-catolic -250.000 lei”, scrie în referatul care însoțește proiectul de HCL.

Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei a solicitat bani pentru proiecte sociale dedicate tinerilor, centrelor parohiale și bisericilor din cartiere. Este vorba despre Centrul comunitar din parohia Viile Fabric, cât și lăcașuri de cult unde se impun intervenții urgente – în zona Mehala, Blașcovici, Fabric Est, Timișoara Aeroport.

În Dom ar putea fi reparată orga

Cultul mozaic a cerut finanțare pentru „clădiri cu semnificație istorică deosebită, care pot deveni repere importante pe harta turistică și confesională a orașului sau au nevoie imediată de intervenție”. Este vorba despre sinagogile din Fabric și din Cetate. În sinagoga din Cetate vor fi făcute lucrări precum integrarea cromatică a lacunelor stratului de culoare, reconstrucția manuală a elementelor care lipsesc sau refacerea reperelor originale. Pentru Sinagoga Fabric sunt propuse lucrări de punere în siguranță a imobilului.

Episcopia Romano-Catolică a solicitat sprijin financiar pentru conservarea și întreținerea Domului Romano-Catolic din Timișoara, Bisericii Romano-Catolice „Nașterea Sfintei Fecioara Maria” și Bisericii Romano-Catolice „Sf. Rochus”. Pentru Domul Romano-Catolic sunt propuse „lucrări de reparații interioare”, ceea ce ar putea însemna, de fapt, reparația orgii. Aceasta nu a fost cuprinsă în proiectul de restaurare, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene. Lucrările sunt estimate la 250.000 lei.

Sprijinul financiar oferit Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, va fi utilizat pentru continuarea lucrărilor de construcție de la Centrul Social Spiritual, situat pe str. Verde.

About Post Author