17 ianuarie 2021

Sinagoga din Fabric va ajunge la Primăria Timișoara. O primește de la Comunitatea Evreiască și o reabilitează

sinagoga

Primăria va prelua în administrare Sinagoga din Fabric și apoi va putea face, în sfârșit, un proiect pentru transformarea ei în centru cultural. Discuția e veche, iar acum a ajuns la Serviciul Juridic al PMT.

În luna septembrie, Primăria Timișoara a actualizat lista de proiecte prevăzute în „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Timişoara – SIDU”. Unul dintre proiectele incluse este „reabilitare și refuncționalizare Sinagoga Fabric”. „Practic, se finanțează proiectarea și se evaluează în acest exercițiu, ca apoi să poți apuca de lucru la începutul următorului, nu la sfârșit, ca acum”, a explica, la acea vreme, fostul viceprimar Dan Diaconu.

Despre reabilitarea sinagogii din Fabric se vorbește de multă vreme. La începutul lui 2018, urma ca imobilul să fie trecut în administrarea gratuită, timp de 40 de ani, a Primăriei Timișoara, dar acest lucru nu s-a întâmplat. S-ar putea întâmplă asta acum.

„Am avut o întâlnire cu Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, am vorbit despre sinagoga din Cetate și despre cea din Fabric (…) Pentru sinagoga din Cetate o să încercăm să accesăm fonduri suplimentare, inclusiv din Germania. Pentru cea din Fabric am primit o oferta generoasă din partea Comunității Evreiești. Să dea primăriei în administrare această clădire și vom putea să facem investiții din fonduri europene. Momentan lucrăm la un concept și la pașii legali. Reabilitarea acestei sinagogi va fi un prim pas pentru regenerarea cartierului Fabric”, a anunțat, marți, Dominic Fritz.

„Am făcut în urmă cu două săptămâni această ofertă”

Potrivit primarului, proiectul depus la ADR este pe lista de rezervă și, până nu se face trecerea clădirii în administrarea primăriei, nu se poate face mare lucru. „Este tocmai în lista de rezervă pentru că momentan nu putem să depunem niciun proiect pentru că nu este clădirea primăriei, nu poate să facă investiții. Acesta a fost motivul pentru care am avut această discuție cu Comunitatea Evreiască. Noutatea e că am primit și o ofertă formală. Nu știu dacă o să reușim să votăm în CL anul ăsta, dar cu siguranță în ianuarie vom face demersurile pentru a trece sinagoga în administrarea orașului”, mai spune Fritz.

Comunitatea Evreiască din Timișoara a cedat, în 2009, Sinagoga din Fabric, pe 35 de ani, către Teatrul Național, însă acesta nu a dispus de banii necesari pentru o astfel de investiție. „Așteptăm să primim un răspuns concret de la primărie. Noi am făcut în urmă cu două săptămâni această ofertă. Suntem dispuși să trecem sinagoga în administrarea primăriei pe oricâți ani se dorește. A rămas să analizeze Serviciul Juridic oferta exactă. Teatrul Național ne-a dat în scris că renunță la concesiunea asupra clădirii. Sinagoga ar urma să devină centrul multicultural”, spune, la rândul ei, Luciana Friedmann.

Sinagoga din Fabric a fost construită după un proiect al arhitectului maghiar Lipót Baumhorn. A fost inaugurată în 3 septembrie 1899, la ceremonie participând nume importante ale comunității din acea vreme: rabinul dr. Jacob Singer, șeful comunității, Alex Kohn, dar și primarul Carol Telbisz. Sinagoga din Fabric, care nu mai este folosită de multă vreme ca lăcaș de cult, îmbină stilul neo-maur cu elemente de stil neo-renascentist italian.

1 thought on “Sinagoga din Fabric va ajunge la Primăria Timișoara. O primește de la Comunitatea Evreiască și o reabilitează

  1. Acte se pot face ușor.
    Se pot prelua studii și proiect pt. Sala de teatru făcut de TNT.
    SE cistiga timp.
    SE poate face în 2 ani!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: