Simonis explică de ce cresc salariile în administrația locală: Cine vine să fie primar pe 3.000 lei?

simonis

Creșterea salariilor din administrația locală este necesară, pentru că nu au mai fost făcute majorări din 2018. Așa explică deputatul PSD de Timiș Alfred Simonis votul din parlament, în urma căruia primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de CJ, dar și funcționarii, vor avea lefuri mai mari.

Camera Deputaților a votat creșterea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Plenul a aprobat decizia luată anterior în comisiile de muncă și buget-finanțe, prin care s-a renunțat la creșterea salariilor demnitarilor, cu excepția categoriilor enunțate mai sus. USR a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, explică de ce a fost nevoie de o astfel de majorare. „Nu e vorba de salariile aleșilor locali, ci mai degrabă de majorarea salariilor din administrația publică locală, care sunt undeva între 250.000 și 350.000 de oameni, ale căror salarii nu au crescut din 2018 (…) În administrația publică locală, toți angajații primăriilor și ai consiliilor județene au salariile strict legate de salariul viceprimarului. Atunci când salariul viceprimarului și al primarului nu crește, salariile administrației publice locale nu cresc, de patru ani de zile, intrăm în al cincilea an”, a explicat, la RFI, Simonis.

„Nu mai trebuie să spunem și adevărul?”

Potrivit acestuia, media creșterii votate în parlament este de aproximativ 450 de lei. „Cu excepția primarului Capitalei, care va avea 1.000 și ceva de lei creștere netă, toți ceilalți primari de orașe și cei mai mulți primari, pentru că de comună-s cei mai mulți, au creștere de la 450 net la 600 de lei net. Asta-i tragedia pe care a clamat-o AUR și mai toată presa ieri, ca fiind un mare abuz creșterea salariilor. Da, a fost o eroare să se treacă la Senat creșterea salariilor pentru parlamentari, pentru că parlamentarul are deja net undeva la 10.000 de lei”, continuă liderul deputaților PSD.

Alfred Simonis a conchis că, dacă salariile nu cresc, e imposibil ca în administrația locală să vină oameni bine pregătiți. „Credeți că cineva se ocupă performant de o localitate, credeți că cineva vine din privat să fie primar pe un salariu de 3.000-4.000 de lei? Trebuie să înțelegem că de patru ani, în administrațiile locale, nu au mai crescut salarii. Nu e popular să vorbesc despre asta, știu că mai nimeni nu vrea să vorbească, dar oare nu mai trebuie să spunem și adevărul în țara asta? Să spunem numai ce vor oamenii să audă?”, a spus acesta.

About Post Author