Simonis: De ce nu vrea Iohannis ca românii să sărbătorească centenarul Tratatului de la Trianon?

trianon

Reacție dură a liderului grupului PSD din Camera Deputaților. Alfred Simonis îl atacă pe președintele Klaus Iohannis, care nu a promulgat Legea Tratatului de la Trianon, adoptată în parlament în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Legea Tratatului de la Trianon, inițiată de Titus Corlățean și Șerban Nicolae, a trecut de parlament deja de două săptămâni. Actul legislativ nu fost însă promulgat până acum de președintele Klaus Iohannis. În aceste condiții, spune deputatul PSD Alfred Simonis, românii nu pot marca centenarul Tratatului de la Trianon, care a fost semnat pe data de 4 iunie 1920.

„De ce nu vrea Iohannis ca românii să sărbătorească Centenarul Tratatului de pace de la Trianon? Marele apărător al Ardealului n-a fost în stare să promulge de o lună de zile o lege prin care românii să poată celebra recunoașterea Unirii Transilvaniei cu Patria Mamă! Interesele naționale sunt pentru Iohannis doar procente și calcule electorale.

Dacă Iohannis mai are un dram de demnitate și încă nu a plecat la Sibiu, îi solicit să promulge de îndată legea votată de Parlament! Știm că nu e în stare să propună soluții pentru economie, știm că singura preocupare a sa este PSD, dar totuși, domnule Iohannis, lăsați-ne și pe noi să putem să ne manifestăm mândria națională!”, a notat Simonis.

Tratatul de la Trianon a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial. S-a consfințit astfel ceea ce românii din Transilvania şi Banat hotărâseră la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, și anume unirea cu ţara mamă, România.(sursa foto: www.stirilazi.ro)