Simion: Nu sunt eu responsabil pentru 100 de oameni care au intrat în Primăria Timișoara

Amenzi de 44.000 de lei, cel puțin până acum, date de jandarmi, în urma „vizitei” de vineri a AUR în Primăria Timișoara. George Simion spune că nu știe dacă a fost sancționat, dar le recomandă celor care au fost să apeleze la instanță. Deputatul AUR susține că nu a chemat pe nimeni și a venit doar cu un revoluționar care voia o audiență.

Jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș au dat 12 amenzi, în urma incidentului în care au fost implicați, vineri, la sediul PMT, George Simion și susținătorii săi. Opt sancțiuni, în valoare de câte 4.500 de lei, au fost aplicate în baza Legii 55/2020, pentru intrarea într-un spațiu închis fără purtarea măștii de protecție. Alte patru, a câte 2.000 lei, au fost aplicate în conformitate cu Legea 61/199, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. „Continuăm identificarea altor persoane implicate”, transmit cei de la IJJ.

Deputatul AUR spune însă că nu-i cunoaștea pe cei alături de care a intrat în PMT și, în consecință, nu-și poate asuma acțiunile lor. „Am mers cu un revoluționar, cu domnul Ioan Bânciu, pentru a cere o audiență, pentru domnul Bânciu, care nu este primit la Primăria Timișoara de peste o lună și jumătate (…) măcar la un viceprimar. În spatele meu au venit circa 100 de oameni, pentru care nu sunt eu responsabil (…) Nu le știam identitatea celor care au venit. Am văzut între ei un tată cu doi copii. Bandele lui Simion (…) erau compuse dintr-un tată cu doi copii de mână. Au strigat ceva. Eu nu am strigat, ar trebui ca fiecare român să strige în fața fiecărei instituții locale sau centrale (…) Vai ce ne-au jignit, că asta nu e în spiritul Timișoarei! Dar care e spiritul Timișoarei? Care e acela? Să fim luați de proști? Nu cred că ăsta e spiritul Timișoarei. Cred că marea majoritate a timișorenilor ne va da dreptate la următoarele alegeri”, a spus George Simion.

„Nu știam că Dominic Fritz că e în primărie”

Parlamentarul susține că nu știa că Dominic Fritz este în clădirea de pe CD Loga 1. „Nu știam că Dominic Fritz că e în primărie (…) Dacă știam, țineam morțiș să vorbesc cu dumnealui, sunt un demnitar al statului român (…) E dreptul fiecărui timișorean și e dreptul nostru ca și demnitari publici să intrăm în orice clădire publică. (… Asta am făcut și ieri, când a venit un domn care nu s-a prezentat. Am aflat cum îl cheamă doar din postarea lui Dominic Fritz (e vorba despre Matei Creiveanu – n.r.)”, a mai declarat Simion.

Potrivit acestuia, a fost doar o coincidență că, în același interval de timp, în fața PMT avea loc un miting autorizat al Noii Drepte – filiala Mehedinți.

George Simion spune că nu știe dacă se numără printre cei amendați de jandarmerie, însă cei care sunt în această situație ar trebui să apelexe la instanță. „În România avem un stat de drept, funcționează justiția. Când vor veni amenzile, nu știu dacă am primit și eu una, avem șansa de a contesta în instanță și vom vedea la momentul respectiv”, a conchis deputatul.

Simion anunțase că va sărbători la Timișoara, alături de reprezentanții minorităților, Ziua Culturii Naționale. Întrunirea la care masca a fost (foarte) opțională pentru participanți s-a terminat însă în jurul orei 11, când deputatul a plecat spre Zalău, unde avea o altă întâlnire. Între timp, sculptorul Emilian Săvinescu, anunțat drept reprezentant al evreilor în AUR, a comunicat asistenței că „Mihai Eminescu a fost și este luceafărul poeziei românești și geniul literaturii române”.