24 ianuarie 2021

Shaun Bhytell, cel mai cunoscut librar-anticar din Scoția, în dialog cu Bufnițele

shaun bythell

Este librarul independent o ființă pe cale de dispariție? Cât de important este el pentru comunitatea din care face parte? Vorbesc despre asta, dar și despre altele, live, Oana Doboși și Raluca Selejan, în dialog cu Shaun Bythell, cel mai cunoscut anticar din Scoția.

Cu o zi înainte de debutul ediției 2020 a Târgului de Carte de la Frankfurt, cel mai cunoscut librar-anticar din Scoția, Shaun Bythell, stă la povești cu fondatoarele librăriei independente „La Două Bufnițe”, Oana Doboși și Raluca Selejan. Se întâmplă marți, 13 octombrie, de la ora 19, în direct, pe paginile de Facebook https://www.facebook.com/ladouabufnite și https://www.facebook.com/anansi.worldfiction.

Shaun Bythell este foarte îndrăgit în spațiul britanic și a ajuns recent și în România, după ce volumul său de debut, „Jurnalul unui librar”, a apărut în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. E o carte despre dragostea pentru cărți, toanele clienților morocănoși și Scoția rurală, dar, în același timp, este o scrisoare furibundă din linia întâi a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu cărți și giganți precum Amazon.

„Librăriile independente joacă un rol vital în comunitatea lor, sunt mai mult decât un simplu agent comercial: ele sunt un liant între oameni, cărți, valori comune, libertate interioară. Întâlnirea online cu Shaun Bythell, librarul-anticar independent, un personaj amuzant și morocănos din Scoția, inițiază un proiect la care ne gândim din 2016: Portret de librar, pe care l-am tot păstrat în standby așteptând să se întâmple ceva. Și acum s-a întâmplat”, explică „bufnițele” timișorene.

Shaun Bythell este absolvent de Drept și a trecut prin tot soiul de joburi. Din 2001 este proprietarul unui magazin de cărți vechi din Scoția, The Bookshop in Wigtown. În 2010 a înființat pagina de Facebook a magazinului, unde postează observații acide legate de întrebările stupide, trăsnite sau comentariile răuvoitoare ale clienților săi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: