Sfinții Petru și Pavel, căpeteniile apostolilor

petru și pavel

Sfinții Apostoli Petru si Pavel sunt prăznuiți pe 29 iunie, deopotrivă de catolici şi ortodocşi. Au fost „căpetenii apostolilor” şi „lumii învăţători”, contribuind la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.

Sfântul Apostol Petru s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul l-a numit Chifa (piatră). El a mărturisit în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar s-a și lepădat de El, când a fost prins și răstignit. A propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și, în ultima parte a vieții, la Roma. A murit răstignit, cu capul în jos, in anul 67, pe 29 iunie. Legenda spune că mormântul său se află sub Bazilica San Pietro, la Vatican.

Sfântul Apostol Pavel a locuit în Tars și a luptat contra creștinilor, participând la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului, i s-a arătat Hristos, care i-a spus „Saule, Saule, de ce mă prigonești?”. Apoi s-a convertit și a primit botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca lui Nero, în anul 67.

Credințe din popor

Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. Oamenii dau de pomană pentru sufletele celor morţi, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Moşii de Sânpetru. Conform credinţei populare, moşii ar fi fost nouă bătrâni care făceau doar lucruri bune şi minuni peste tot pe unde mergeau. De ziua Moşilor de Sânpetru, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Petru ţine cheile de la porţile Raiului, el fiind considerat mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate. Cei ajunși în penitenciare au greșit față de Dumnezeu, așa au gresit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini. Peste 510.00 de români își celebrează onomastica. Majoritatea sunt bărbați, cele mai frecvente nume fiind sunt Petru, Petre, Paul, Pavel sau Petrișor. Femeile se numesc Paula, Paulina, Petronela sau Petruța.

About Post Author