Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință

gheorghe

Sfântul Mucenic Gheorghe este celebrat, în fiecare an, în 23 aprilie. Unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin, el este patronul spiritual al Casei Regale a Angliei, ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei, dar și al armatei române. Sân-George este considerat protectorul naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Dioclețian. În 303, Dioclețian a început prigoana creștinilor, însă Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința în Hristos. El a fost întemnițat și torturat. Cei care au asistat la chinurile la care a fot supus acesta, uimiți de faptul că Sf. Gheorghe a rămas nevătămat și a înviat un mort, au renunțat la credința păgână și au primit credința în Hristos. Minunea a convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să se creștineze. Pentru că nu și-a lepădat credința, Sf. Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, în 23 aprilie 304.

Iconografia păstrează imaginea Sf. Gheorghe călare, străpungând cu sulița un balaur. În 1222, regele Richard Inimă de Leu l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale a Angliei și al întregii țări. Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei. Marele Mucenic Gheorghe este ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei, dar și al armatei române.

Tradiții populare

În tradiția populară, Sân-George este protectorul naturii înverzite, al vitelor și al oilor. Se spune că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sân-George ia cheile de la Sâmedru (Sf. Dumitru), pentru a deschide drumul naturii spre viață. În dimineața zilei de Sân-George, capul familiei, intotdeauna un bărbat, pune ramuri verzi la stâlpii porților și ai caselor, la ferestre și uși, în grădini și pe morminte. Astfel, se credea că oamenii, vitele și semănăturile erau protejate de forțele malefice. Nimeni nu avea voie să doarmă în această zi, deoarece se credea că acela care încalcă interdictia avea să fie somnoros întregul an.

În jur de un milion de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Gheorghe. Cele mai întâlnite nume sunt, la bărbați, Gheorghe,Ghiorghe, George, Gheorghiţă şi Ghiţă., iar la femei, Georgeta, Gheorghiţa, Ghiorghiţa și Geta.

About Post Author