Sfânta Maria Mică, hotarul dintre vară și toamnă

sfânta maria mică

sursa foto: www.doxologia.ro

În fiecare an, în 8 septembrie, este celebrată Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Ziua marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă și este prima mare sărbătoare din anul bisericesc. Fecioara Maria are nu mai puțin de nouă zile de pomenire.

Sfânta Scriptură nu relatează despre nașterea Fecioarei Maria, însă scrierile apocrife oferă foarte multe amănunte despre originea şi copilăria scesteia. Tatăl, Ioachim, era urmaş al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendentă din familia preoţească a lui Aaron.

Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au început să fie batjocoriţi de oameni. Tradiţia spune că, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat public jertfa lor, numindu-i blestemaţi. Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor şi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat amândurora, spunându-le că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea sa.

    Fecioara Maria are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului

Tradiții din popor

Sfânta Maria Mică marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă și anunţă începutul unor activităţi precum bătutul nucilor, culesul viilor sau semănatul grâului. În această zi nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală rufe și nu se face curăţenie. În preajma acestei sărbători nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion. Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage, pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor.

După 8 septembrie nu se mai culeg nici plantele medicinale, pentru că se spune că îşi pierd puterea tămăduitoare. De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele.

About Post Author