Sfânta Maria Mică, hotarul dintre vară și toamnă
Nașterea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică – este celebrată atât de ortodocși, cât și de catolici. E prima sărbătoare a anului bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria are patru zile dedicate în acest calendar.
Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, început la 1 septembrie. Creștinii celebrează, de fapt, în 8 septembrie, prima din cele patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Praznicul Naşterii Maicii Domnului. În cultura populară, ea poartă denumirea de Sfânta Maria Mică. Întrucât cifra opt reprezintă simbolul veşniciei, al vieţii fără de sfârşit, sărbătoarea a fost rânduită în ziua a opta din Anul Nou Bisericesc (an început de la 1 septembrie).
Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, își doareau foarte mult un copil. Cum încercările de o viață nu au dat roade, rugăciunea a rămas singura lor speranță. Cei doi au așteptat în tăcere răspunsul lui Dumnezeu, care le-a răsplătit credința. El le-a ascultat rugile fierbinți, dăruindu-le un odor cu o chemare dumnezeiască. Așa a venit pe lume fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii.
Tradiții populare
De altfel, în tradiția populară se spune că în această zi rugăciunile celor care își doresc cu adroare un copil sunt mai ascultate ca oricând. Și cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-și găsească perechea.
Sfânta Maria Mică marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă și anunţă începutul unor activităţi precum bătutul nucilor, culesul viilor sau semănatul grâului. În această zi nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală rufe și nu se face curăţenie. În preajma acestei sărbători nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion.
După 8 septembrie nu se mai culeg nici plantele medicinale, pentru că se spune că îşi pierd puterea tămăduitoare. De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele.