Sensitive Content și o premieră la Timișoara: videomapping cu lucrările Mariei Prymachenko

Arta este, poate, unul dintre cele mai puternice instrumente care aduc oamenii împreună. Nu contează locul din care provin artiștii, câtă vreme poveștile lor ating inimi și conștiințe. Sensitive Content / Videomapping Performance invită timișorenii să descopere o lume fantastică cu rădăcini în Ucraina, într-un context internațional sumbru. Și, poate, să-și pună întrebări.

Numele Mariei Prymachenko (1908 – 1997), figură marcantă a artei naive din Ucraina, a devenit, în ultima jumătate de an, sinonim cu reziliența și rezistența. Câteva zeci de lucrări ale pictoriței au pierit pentru totdeauna, după ce un muzeu din localitatea Ivankiv a fost bombardat. Violența fără sens împotriva unei instituții culturale a stârnit imediat un val de reacții internaționale, iar personajele fabuloase născute din imaginația și talentul unei femei simple dintr-un sat ucrainean au început să prindă viață în toate colțurile lumii.

Se întâmplă, peste numai o săptămână, și la Timișoara. În 24 august, zi care marchează deopotrivă Ziua Independenței Ucrainei și șase luni de la izbucnirea războiului, fațada Operei Române din Piața Victoriei va fi colorată într-un mod cu totul special. De la ora 22, Asociația Prin Banat prezintă evenimentul Sensitive Content / Videomapping Performance. În deschidere, va concerta trupa timișoreană JazzyBIT, alături de Vanessa Serbul, din Ucraina.

Sensitive Content / Videomapping Performance este o poveste fantastică modernă, care se adresează celor pasionați de artă și noile media. Ea ilustrează, în același timp, valorile care, de-a lungul timpului, au definit Timișoara: incluziunea, diversitatea culturală și toleranța.

About Post Author