Senatul a votat tăierea sporului de 30% dat în prefecturi pentru combaterea Covid

Senatul a adoptat, luni, în plen, Ordonanţa de Urgenţă 8/2021 care vizează reducerea unor cheltuieli structurale. Este vorba inclusiv de eliminarea sporului „de Covid” de 30%, la salariul de bază pentru personalul din prefecturi. Prefecții și subprefecții rămân cu acești bani.

colterm

OUG 8 / 2021 a trecut, în senat, cu 72 voturi „pentru” şi 61 „împotrivă”. Cu sporul de 30% ar putea rămâne numai prefecții și subprefecții, nu și ceilalți angajați ai prefecturilor. Potrivit acestui act normativ, nu se acordă vouchere de vacanţă pentru anul în curs, valabilitatea celor emise în 2019 şi 2020 fiind prelungită. De asemenea, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 lei, pensiile urmând să crească de la 1 ianuarie 2022.

O altă măsură vizează acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de până acum. „Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic”, scrie în OUG 8/2021.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, așa că urmează și aici un vot.