Șeful SRI, Eduard Hellvig, a demisionat: Pietrificarea în funcție nu e bună

Eduard Hellvig

foto: Arhivă, sursa Universitatea de Vest

Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a anunțat luni demisia din funcție. Hellvig a spus că și-a atins obiectivele propuse, deci „nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție”.

„Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține (…) Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spaţiul public: funcţia de director al unui serviciu de informaţii oferă acces la un volum semnificativ de informaţii sensibile. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunere la informaţie secretă pentru un timp îndelungat (…) Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție”, a declarat, luni, Eduard Hellvig.

Potrivit acestuia, decizia a fost comunicată atât președintelui Klaus Iohannis, cât și președintelui Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Eduard Hellvig era director al SRI din 2015. „Închei această etapă de viaţă cu satisfacţia că am făcut lucruri bune pentru cetăţeni, pentru România şi pentru SRI. Am reuşit restructurarea instituţiei pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică şi de moştenirea fostei Securităţi, am menţinut şi amplificat încrederea şi respectul partenerilor noştri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generaţie în funcţiile de conducere şi am pus la dispoziţia societăţii informaţiile extrase din arhivele fostei Securităţi”, a mai precizat acesta.

About Post Author