Secția de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu, pericol public. Primăria a tăcut două zile
Chiar de 1 decembrie, în secția de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu a căzut o bucată de tavan într-una dintre băi. Clădirea e veche, iar primăria care plătește chirie pe ea, a ținut sub tăcere incidentul. Între timp, pacienții au fost mutați.
Potrivit opiniatimisoarei.ro, duminică, 1 decembrie, o bucată de tavan a căzut în baia aflată în apropierea sălii de nașterii de la etajul întâi al clădirii. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Imobilul în care se află Secția de Neonatologie, este foarte vechi, iar maternitatea stă cu chirie acolo. Nu este primul incident petrecut acolo în ultimul an, pentru că, în primăvară, în aceeași baie a căzut tencuiala.
Primăria a ținut ascuns incidentul, care a „transpirat” după ce un martor a trimis niște imagini către colegii noștri. Marți a avut loc o ședință, la care au participat viceprimarul Ruben Lațcău, Flavia Zara, director Spitalului Municipal, Mihai Gafencu, directorul Spitalului de Copii, și Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean.
Opt bebeluși au fost mutați la Spitalul de Copii, iar urgențele de Neonatologie vor fi direcționate către noua maternitate a SCJUT.
„Guvernul PSD – PNL a eliminat acest proiect din PNRR”
Viceprimarul Ruben Lațcău a preferat să iasă la atac, pe punctaj politic, în loc să răspundă coerent de ce a fost incidentul ascuns.
„Corpul de obstetrică din păcate este unul foarte vechi. Vă aduc aminte că Primăria Timișoara avea un proiect autorizat la zi inclus în PNRR, care era finanțabil și, din păcate, la schimbarea guvernului, noul guvern PSD – PNL a eliminat acest proiect din PNRR, fără discuții și fără să se țină cont de gradul de prioritizare. România este în situația de a pierde miliarde din PNRR, pentru că au fost introduse proiecte la nivel de prefezabilitate, iar un proiect autorizat a fost eliminat, doar ca să pedepsească Timișoara. Dacă am fi început atunci execuția, acum probabil că eram cu noua maternitate aproape finalizată, la munca de finisaje interioare”, a spus acesta.
Pentru a respecta totuși adevărul istoric, trebuie spus că proiectul a fost lăsat „moștenire”, împreună cu terenul din zona Balta Verde, de fosta administrație Robu. Administrația Fritz nu s-a mai străduit să găsească alte surse de finanțare, după ce proiectul nu a fost admis în PNRR în 2022.
Săptămâna viitoare e gata expertiza
„Este clar că acest corp de obstetrică, construit acum 100 și ceva de ani, nu este unul adecvat tehnic și ce mai este foarte clar este că intervențiile care au avut loc în ultimii 20 de ani aici au fost făcute cel puțin extrem de delăsător. În urma unor rezultate care au venit de la expertiză și în urma unor concluzii interne pe care spitalul le are, dar pe care le vom comunica când vor fi mature, cu siguranță vom întreprinde și alte acțiuni. În anumite situații vorbim nu doar de corpuri vechi, ci și de situații care ar putea intra în atenția procurorilor”, a continuat Lațcău, fără să ofere detalii.
„Am mai avut un incident acum câteva luni, vorbim de aceeași clădire. Atunci au fost mutate câteva saloane, iar acum, cu echipele noastre și un profesor structurist de la Universitatea Politehnica, am mers, am decopertat podeaua, am intrat în pod, am verificat un pic mai adânc structura și s-a luat această decizie. Probabil că săptămâna viitoare vom avea și o expertiză semnată și parafată, în baza căreia vom putea lua niște decizii și vom începe o intervenție de urgență acolo. Trebuie să vedem exact dacă clădirea, cu niște intervenții de siguranță de urgență, poate să mai fie folosită sau dacă va fi nevoie în întregime să relocăm activitatea”, a mai spus viceprimarul.