Secția de Mari Arși de la Județean, deschisă parțial. Ministrul Sănătății: E o zi istorică / FOTO

mari arși

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a participat miercuri la deschiderea a trei din cele cinci saloane, cât va avea secția de Mari Arși a Spitalului Județean. Celelalte două vor fi funcționale probabil până la finalul lunii octombrie.

Consiliul Județean Timiș a amenajat cele cinci saloane și celelalte spații care țin de Clinica de Mari Arși. Primele trei saloane au fost finalizate încă din decembrie 2016. în total, CJ Timiș a plătit 1,5 milioane de euro pentru această investiție. Clinica nu a putut fi deschis până acum pentru că Ministerul Sănătății a întârziat procedurile pentru achiziționarea aparaturii. Aceasta a costat 3,5 milioane de euro, fiind achiziționată prin Banca Mondială.

Saloanele respectă toate standardele europene pentru îngrijirea pacienților cu arsuri și, dacă este cazul, pot fi folosite și ca săli de operație. „Pentru mici intervenții, aceste săli pot fi utilizate. Dispun de toată aparatura necesară inclusiv de aparat de anestezie. Pacientul poate fi intubat și se pot face mici intervenții”, a explicat Marius Craina, managerul SCJUT.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că secția de Mari Arși de la Timișoara este superioară chiar unor clinici din străinătate. „Observați că de când am intrat zâmbesc, pentru că în sfârșit avem un centru pentru mari arși care poate să trateze acest pacient în condiții absolut optime. Am văzut centre din străinătate și sunt atât de mândră că acest centru este identic și poate chiar la un nivel superior. Este foarte important că începând de mâine acest centru va putea să primească pacienți, că are medici și personal pregătit, că Ministerul Sănătății, autoritățile locale și spitalul au realizat această minune. Este o zi istorică”, a declarat Pintea.

În două-trei săptămâni ar putea fi gata și celelalte două boxe

„Au fost anumite modificări, lucrări suplimentare, eu cred că în maximum două-trei săptămâni celelalte două boxe vor fi puse la dispoziția spitalului, astfel încât să își desfășoare activitatea medicală”, a spus, la rândul lui, președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

„Boxele sunt gata, doar că aceste lucrări suplimentare au fost obligatorii a fi executate, pentru că este vorba despre un generator care asigură curentul în caz de probleme în acest corp de clădire. De asemenea, o altă achiziție de la minister, prin Banca Mondială, unitatea de sterilizare. Acestea nu au putut fi executate în același timp cu celelalte, motiv pentru care s-au făcut aceste lucrări suplimentare finanțate de consiliul județean. Am vrut să fim 100% capabili să asigurăm absolut totul pentru pacienții care vor fi internați, acesta este motivul pentru care vom porni cu trei boxe”, a explicat, la rândul lui, Marius Craina.

About Post Author