Secrete întrețesute. Istoria industriei textile din Timișoara, într-o expoziție cu poveste

secrete întrețesute

Știați că, pentru a porni una dintre mașinăriile din care ieșeau, cândva, faimoasele tricouri „de 1 Iunie” era nevoie de zeci de bobine uriașe? Sunt multe povești pe care le puteți descoperi, în următoarele săptămâni, la Faber. Unde secretele întrețesute ale industriei ușoare din Timișoara se dezvăluie publicului, cu bune și rele.

Din punct de vedere istoric, fabrici precum Uzinele Textile Timișoara, 1 Iunie, Industria Lânii sau Bumbacul au fost esențiale pentru economia și viața comunității Timișoarei, modelând, în a doua jumătate a secolului trecut, cartiere întregi. Azi, lucrurile s-au schimbat, iar multe dintre aceste fabrici nu mai există decât în poveștile celor care au lucrat acolo și, poate, ale familiilor lor.

Proiectul Secrete întrețesute le propune, în această toamnă, timișorenilor o călătorie în timp, pentru a privi cu alți ochi industria ușoară a Timișoarei, așa cum este ea azi, raportat la ce a fost ieri. El face parte dintr-un program mai amplu, care a început anul trecut, Designeri români au colaborat cu experți, cercetători, ingineri, producători și fabrici locale pentru a crea lucrări originale de design, referitoare la deșeuri textile, reciclare, upcycling și lacune în lanțurile de aprovizionare.

„Am încercat să înțelegem ce a însemnat industria asta pentru oameni”

„Seria noastră de expoziții pe design pleacă de la industria timișoreană. Am avut anul trecut cea despre automotive, acum sunt pe textil, la anul vom pe chimie și peste doi ani pe agro-alimentară. Industria textilă, ușoară, a fost foarte puternică în trecut, acum este într-un declin accentuat și am considerat că demolarea fabricii 1 Iunie este un semnal important, cu care e bine să lucrăm. 1 Iunie a fost înființată undeva în anii 20, deci a avut aproape un secol de activitate, s-a închis în 2015. E foarte multă nostalgie în jurul ei”, explică Oana Simionescu, director executiv la Faber.

secrete înțrețesute

Tocmai pentru că a fost intuită această nostalgie, și nu doar legată de 1 Iunie, s-a făcut și un apel la foștii angajați ai fabricilor textile, care au fost invitați să-și spună poveștile. Iar aceste amprente personale au contribuit esențial la conturarea expoziției care va fi deschisă începând de joi, 3 octombrie.

„Am strâns foarte multe istorii personale, și nu doar despre 1 Iunie. Această expoziție este un mix destul de interesant. Pe de o parte, avem cercetarea bazată pe date, pe care o face Norbert Petrovici și care zice foarte clar, pe cifre, care este situația industriei textile acum. Ne uităm la ea începând cu anii 60, la evoluția produselor, la cât de competitivă a fost și este, cât de importantă este în relație cu exporturile României și așa mai departe. Dar am încercat și să înțelegem ce a însemnat industria asta pentru oameni. Ca să facem asta, am avut acest mic festival de cartier, am făcut o campanie de colectare de povești, de colectare de obiecte și de artefacte”, continuă Oana Simionescu.

„A existat un foarte mare atașament”

Pentru a porni o mașină de țesut la 1 Iunie era nevoie de 80 de bobine, cu ață de aceeași culoare. Existau culori pentru piața internă și culori pentru piața externă. Românii nu cumpărau haine gri sau bej, preferând nuanțele puternice.

În anii ’90, când fabrica, al cărei consum de resurse era uriaș, începuse să simtă efectele economiei de piață, au început să fie puse ațe de culori diferite. Așa au apărut, de exemplu, modelele în dungi, care, pentru cumpărători, au părut ceva modern, dar care, în realitate, arătau o încercare de adaptare la noile condiții.

secrete întrețesute

„Am fost în campania asta și în piață, să întâlnim oameni. Și am avut situații în care oamenii s-au emoționat așa de tare când povesteau, că aveau lacrimi în ochi. Deci a fost un foarte mare atașament”, mai spune Oana Simionescu.

Fabrica 1 Iunie va deveni istorie

Pentru a pune cap la cap această expoziție, cei din echipa de proiect, alături de designeri, au mers la mai multe fabrici din industria ușoară, care produc sau reciclează textile. Ei au încercat să facă tot felul de conexiuni între cercetare și practici tipice designului contemporan. De aici au rezultat instalații și experimente interesante, pe care le veți putea descoperi în următoarele săptămâni, într-una din halele de la Faber.

Sunteți așteptați, așadar, la „Secrete întrețesute”, care vă propune să descoperiți de ce cum și când a dispărut, aproape pe nesimțite, o parte importantă din istoria industrială a Timișoarei. Veți înțelege, poate, mai bine de ce s-a întâmplat asta și dacă ar fi existat soluții să nu se ajungă aici.

Și va fi una dintre ultimele ocazii în care veți mai vedea în picioare fosta fabrică 1 Iunie. Aceasta a fost cumpărată anul trecut de o companie belgiană, care va construi aici un nou proiect imobiliar, cu spații rezidențiale, de birouri și comerciale.

***

Expoziția „Secrete întrețesute” face parte din programul „Semnale prin Design” și este curatoriată de Martina Muzi. Vernisajul are loc în 3 octombrie, la ora 17,30. În 4 octombrie, de la ora 14, va fi o conferință, iar în 4 și 5 octombrie, de la orele 12 și 11, vor fi tururi ghidate.

După weekendul de deschidere, expoziția va putea fi vizitată în programul: marți – vineri, orele 10 – 19, și sâmbătă – duminică, orele 11 – 19.

About Post Author