Se semnează contractul pentru documentația trenului de mare viteză Timișoara – Reșița. Costă aproape 13 milioane de lei

tren rapid

sursa foto: https://trainfanatics.com

Din a doua încercare a fost cu noroc, iar acum va fi semnat și contractul. Este vorba despre documentația pentru proiectul trenului de mare viteză care să lege Timișoara de Reșița. Prima procedură n-a avut niciun ofertant, dar la a doua s-a găsit unul. Contractul va fi semnat miercuri, 12 ianuarie.

Prima licitație pentru „Reabilitare/Modernizare infrastructură feroviară Reșița Nord – Timișoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră” a fost anulată, din cauză că nu fost depusă nicio ofertă. Se întâmpla în luna iulie, iar în august Primăria Reșița a deschis o nouă procedură. De această dată, a fost totuși un ofertant: compania Metroul SA, care a și fost desemnată câștigătoare.

Suma maximă oferită era de peste 19 milioane de lei, cu TVA, dar ofertantul a propus un preț mult mai mic: 12,78 milioane de lei, cu TVA. Contractul cuprinde „elaborarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate, întocmirea documentației tehnice pentru achiziție proiect tehnic și execuție, întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării proiectului în cadrul PNRR sau prin orice alt program de finanțare din ciclul financiar 2021-2027”.

El urmează să fie semnat miercuri, 12 ianuarie, în sala de şedinţe a Consiliului Județean Caraș-Severin. Sunt așteptați să participe primarul Reşiţei, Ioan Popa, președintele CJ Caraș- Severin, Romeo Dunca, preşedintele CJ, Alin Nica, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Din partea SC Metroul SA vor veni directorul general Mircea Andrei Rozorea, directorul adjunct Lucian Melinceanu și directorul Narcis Ștefan Neaga.

Primăria Timișoara are prevăzut un milion de euro, cotă-parte

În luna februarie, consilierii locali din Timișoara au aprobat„acordul de asociere încheiat în vederea achiziționării în comun a serviciilor de realizare a Studiului de Prefezabilitate (după caz) și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție «Reabilitare/Modernizare infrastructură feroviară Reșița Nord – Timișoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră» între Municipiul Reșița, Municipiul Timișoara, Județul Caraș-Severin și Județul Timiș”. Odată cu acest acord a fost aprobată și „finanțarea din bugetul local a contribuției financiare estimate a Municipiului Timișoara, conform acordului, respectiv 1.000.000 Euro (TVA inclus), pentru achiziționarea serviciilor de realizare a Studiului de Fezabilitate și a Studiului de Prefezabilitate”.

Banii dați de cei patru parteneri vor fi recuperați / rambursați din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din Programul Operațional Transport (POT) 2021- 2027 ori din alte surse de finanțare. Depinde pe care dintre acestea va fi acceptat la finanțare proiectul în sine. Întreaga documentație trebuie să fie finalizată în 18 luni.