Se redeschide Triaj. Despre memorie, ură și umor, ieri și azi

triaj

Expoziția Triaj, inițiată de Florin Iepan și Asociația Documentor, va fi redeschisă luni. Ea își propune să urmărească în ce măsură memoria se degradează în timp sau dacă este folosită de politicieni și nu numai pentru a atinge un anumit scop.

Expoziția Triaj se află în Studioul On.set.hdv din zona pasarelei Gării de Nord (strada Pop de Băsești nr. 29) și va fi deschisă luni, 22 aprilie, cu un tur ghidat. Va urma o discuție cu Alexandru Florian, directorul general al Institutului pentru Studiul Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Va fi prezentă, de asemenea, Anca Bărbulescul, șefa Departamentului de Cercetare de la Institutul „Elie Wiesel”.

Expoziția este gândită de regizorul Florin Iepan, cu sprijinul lui Alin Rotariu (Simultan), dar este, de fapt, un proiect de grup.

„Expoziția multimedia își propune să urmărească în ce măsură memoria se degradează în timp sau este instrumentalizată de către politicieni și nu numai pentru a atinge un anumit scop politic, de multe ori necinstit. Eu i-am zis «umor și hate». Vom avea caricaturi antisemite din perioada interbelică și putm vda modul în care tipul acesta de umor, cu substrat antisemit, xenofob etc. s-a păstrat și azi. După turul ghidat are loc are loc o discuție liberă în jurul subiectului în ce măsură umorul și ura fac corp comun în perioada interbelică și în ce măsură acest fenomen se repetă în zilele noastre”, explică regizorul Florin Iepan.

Expoziția va fi deschisă de luni, 22 aprilie, de la ora 18. În zilele de marți, miercuri și joi (23, 24, 25 aprilie), poate fi vizitată între orele 16 și 21. Accesul este gratuit.

***

Proiectul Triaj face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

About Post Author