Se pregătește șantierul de la Liceul Ungureanu. Reabilitarea de 5 milioane de euro, scoasă la licitație

ungureanu

Clădirea Grupului Școlar „Emanuil Ungureanu” va intra, în sfârșit, în șantier. Primăria Timișoara a scos la licitație proiectarea și execuția pentru reabilitarea imobilului ultracentral aflat acum într-o stare foarte proastă. Banii vin de la UE și ar trebui să dureze mai puțin de doi ani.

Clădirea Grupului Școlar „Emanuil Ungureanu” este o pată urâtă pe obrazul Timișoarei. Imobilul de dimensiuni impunătoare e, de mult timp, pericol pentru trecători. Afișele pe care scrie „Atenție, cade tencuiala”, lipite pe ziduri, sunt la ordinea zilei. În clădire a plouat de multe ori și nu o dată elevii au înghețat în sălile de clasă. S-au făcut reparații minore, însă clădirea n-a avut parte de zeci de ani de o reabilitare ca la carte.

La finele anului 2019 a fost semnat, în sfârșit, contractul de finanțare dintre PMT și ADR Vest. Valoarea eligibilă a proiectului este de 29,3 milioane de lei, din care cea nerambursabilă, 4,7 milioane de lei. Banii provin din Programul Operaţional Regional, Axa 4. „Sunt lucrări complexe și la interior, și la exterior (…) E jale în interior. Noi mereu am sperăt că vom ajunge la o finanțare ca să facem o treabă cum scrie la carte. De aceea nu am intervenit pe parcurs. Dacă am fi făcut anumite reparații nu aveam voie, o anumită perioadă, să facem alte intervenții, mai ales pe fonduri europene. Ăsta a fost pretul plătit, a avansat starea de degradare, dar am acceptat acest risc pentru a ajunge la fonduri europene consistente”, declara fostul primar Nicolae Robu.

A pornit licitația

La mai bine de un an de la semnarea contractului de finanțare, noua administrație dă drumul licitației de proiectare și execuție. Suma maximă oferită este de 24,2 milioane de lei, cu TVA, iar durata contractului este de 21 luni. Ofertele pot fi depuse până în 9 martie. Va fi vorba de intervenții prin realizarea de noi compartimentări, înlocuirea finisajelor interioare și exterioare, reabilitare termică și consolidare a unei părți din clădire.

Construcția clădirii de la „Emanuil Ungureanu” a început în 1899, după planurile lui Albert Vigh, și a fost inaugurată în septembrie 1900. Imobilul are o faţadă în stil clasic şi o intrare marcată de trei arcade. Între cele două războaie mondiale, aici a funcționat singura școală de arte și meserii din Banat.