Se numără berzele! Poți ajuta și tu

Toți distribuitorii de energie electrică din România se vor implica, în 2019, în protejarea berzelor albe. Societatea Ornitologică Română reia numărătoarea zburătoarelor cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!”. Proiectul a pornit la drum acum doi ani și au fost inventariate 5.400 de cuiburi.

Din 2017, aplicația „Uite, Barza!” asigură date vitale pentru protejarea acestor păsări. Ea are peste 9.000 de utilizatori, iar în 2018 a fost pe locul al șaselea în Top 10 aplicații de călătorii. Și tu o poți descărca, ajutând astfel proiectul. Când ajungi la un cuib de barză, pornești funcția de localizare și aplicația, apoi completezi câmpurile cerute. Aplicația îți va cere o fotografie și va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt trimise către distribuitorii de energie electrică, care intervin pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua.

Berzele se numără în perioada 25 iunie – 31 iulie. Puii sunt destul de mari în această perioadă pentru a fi observați ușor. Puii au ciocul negru, iar adulții au ciocul roșu. „Este prima noastră aplicație mobilă de citizen science și are un dublu scop. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze și să sporim gradul de protecție al acestei specii. Din acest an, datele preluate ajung la toți distribuitorii de energie electrică din grupurile Enel, E.ON, CEZ și Electrica. Ei vor avea acces la informațiile înscrise de utilizatori, putând astfel să protejeze populația de berze albe”, spune Ovidiu Bufnilă, coordonatorul echipei de comunicare de la Societatea Ornitologică Română.

În România au fost inventariate până acum 5.400 de cuiburi de barză albă. Cele mai surprinzătoare au fost cele două din București, primele de acest gen de până acum din Capitală. Pe harta aplicației se observă foarte ușor că berzele albe cuibăresc în toată țara, mai puțin în zonele muntoase. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este în județul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine, în comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea. Cel mai nordic cuib este în Rădăuți-Prut, județul Botoșani, iar cel mai sudic, la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este în Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic, în satul comuna Sfântu Gheorghe, în județul Tulcea.

About Post Author