Se caută povești despre mori. Acasă în Banat face inventarul în județul Timiș

mori

Știți povești despre vechile mori din Timiș? Aveți fotografii rămase din cuferele bunicilor? Asociația Acasă în Banat vă cere ajutorul, pentru a face un inventar mulinologic al Timișului.

În ultimii ani, cei de la Acasă în Banat au făcut inventarul morilor de apă din Caraș-Severin, însă acum s-au… mutat în Timiș. Aici, specificul zonei include morile de făină răspândite, în secolul trecut, în mai multe sate. Multe s-au pierdut și fizic, iar poveștile lor, nespuse niciodată, sunt și ele pe cale să dispară definitiv. Puteți da o mână de ajutor, pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

„De câteva săptămâni suntem pe teren deoarece inventariem morile Banatului, mai exact patrimoniul mulinologic din județul Timiș. Vrem să identificăm locațiile morilor de cereale istorice, să le evaluăm starea de conservare și să le documentăm istoricul. Credem că istoria industrială a județului Timiș este un domeniu foarte valoros (…) Morile de cereale (de măcinat făină) sunt parte din acest patrimoniu și ne dorim ca, în viitorul apropiat, să vedem cât mai multe dintre ele protejate, păstrate și valorificate, fie în scopul lor inițial, fie în scop turistic sau reconvertite. Dacă aveți fotografii vechi, povești despre morile din Timiș, ne-am bucura să ne contactați”, transmit cei de la Acasă în Banat.

Proiectul Morile Banatului – patrimoniul mulinologic din județul Timiș este realizat de Asociația Acasă în Banat și cofinanțat de Consiliul Judeţean Timiş. Toate informațiile despre aceste mori de cereale din Timiș se vor regăsi pe site-ul www.acasainbanat.ro.