Sci-Art Your Life, proiect al Asociaţiei Culturale META Spaţiu, premiat de AFCN

sci-art your life

Mirela Stoeac-Vlăduți, la ultimul vernisaj de la Centrul MV Sci-Art

A IX-a ediţie a Galei Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional a avut loc luni seară, în București. Pe lista câștigătorilor s-a aflat, și în acest an, Timișoara. Mai exact, Asociaţia Culturală META Spaţiu, care a reușit să găsească modalitatea cea mai bună de a îmbina arta și știința.

Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional s-a desfășurat luni seară, la Sala Pictură a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”. „Pentru noi a fost important să susţinem acest spirit de devoţiune pe care îl implică activitatea nonprofit pe care dumneavoastră îl încărcaţi la fiecare început de an şi îl duceţi mai departe, veniţi cu idei mereu proaspete, veniţi cu resurse proprii, veniţi cu o echipă care devine tot mai specializată (…) Anul acesta, bugetul licitat pentru finanţări culturale a ajuns la 100 de milioane de lei. Sperăm să continue să crească şi sperăm să identificăm, şi împreună cu dumneavoastră, direcţii sustenabile de dezvoltare a altor tipuri de proiecte culturale”, a spus, în deschidere, Irina Cios directoarea AFCN.

Din juriu a făcut parte și Alexandra Palconi-Sitov, de la Asociaţia Prin Banat, câștigătoare a unui premiu AFCN anul trcut. Ceilalți membri ai juriului au fost Beke István Ferenc (Asociaţia Harmonia Cordis), Corina Bucea (Asociaţia Centrul Cultural Clujean), Diana Buluga (Asociaţia Create.Act.Enjoy), Dora Cerin (Asociaţia Cu Alte Cuvinte), Monica Lup (Asociaţia Opus), Ioana Lupu (Asociaţia Untold Stories), Andrei Munteanu (Fundaţia Memorialul Închisoarea Piteşti), Adina Rosetti (Asociaţia De Basm) și Tudoriţa Şoldănescu (Asociaţia Galeria Artep).

„Sci-Art Your Life”, pe lista câștigătorilor

Și în acest an, un premiu a ajuns la Timișoara. Este vorba despre premiul „pentru activare interdisciplinară (acordat unei iniţiative care a implicat colaborarea dintre artişti şi/sau specialişti din diverse medii şi domenii creative sau de cercetarea umanistă)”.

El a revenit Asociaţiei Culturale META Spaţiu, pentru proiectul „Sci-Art Your Life”. Premiul i-a fost înmânat Mirelei Stoeac-Vlăduți, la doi ani de când, la Timișoara, funcționează Centrul MV sci-art, o colaborare între Universitatea Politehnica și META Spațiu, o inițiativă în premieră care susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar.

Căminul MV, în care a fost deschis cntrul, este o parte importantă din istoria primului secol de învățământ politehnist din Timișoara. Alături de Corpul A al Facultății de Mecanică și de Cantina MV, el se numără printre primele trei clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu, începând cu anul 1923. Centrul de știință și artă Meta | MV sci-art este o inițiativă pe termen lung, care implică parteneri precum universitățile din Oslo și Trondheim (Norvegia), Universitatea din Belgrad (Serbia) și Universitea Tehnică din Kosice (Slovacia).

Câştigătorii premiilor AFCN

  • Premiul pentru rezistenţă în cultură (acordat unei organizaţii care continuă să-şi desfăşoare activitatea de peste 10 ani contribuind la configurarea scenei culturale) – Asociaţia Fapte din Cluj-Napoca
  • Premiul pentru activare culturală în (relaţie cu) spaţiul public ( acordat unei iniţiative ce activează participativ memoria colectivă şi valorizează identitatea locului) – Asociaţia Citizenit din Arad, pentru proiectul „PARTICLES – Proiect de revitalizare urbană şi culturală pe Malul Mureşului”
  • Premiul pentru activare interdisciplinară (acordat unei iniţiative care a implicat colaborarea dintre artişti şi/sau specialişti din diverse medii şi domenii creative sau de cercetarea umanistă) – Asociaţia Culturală Meta Spaţiu din Timişoara, pentru proiectul „SCI-ART YOUR LIFE!”
  • Premiul pentru comunicare şi mediere culturală (acordat unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societăţii, formarea de noi categorii de public şi/sau dezvoltarea de audienţe) – Asociaţia Festivalul de Film Transilvania din Cluj-Napoca, pentru proiectul „Ora de Cinema”
  • Premiul pentru incluziune socială şi dialog intercultural (acordat pentru o iniţiativă culturală care a implicat grupuri minoritare şi/sau categorii defavorizate) – Asociaţia Centrul de Creaţie Maidan din Cluj-Napoca, pentru proiectul „De ce râdem? Comedie dedicată comunităţii surzilor”
  • Premiul pentru adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură (acordat unei organizaţii care a derulat proiecte culturale în zone cu infrastructură culturală precară, cu alocări bugetare pentru cultură mici, cu un consum cultural redus şi cu un sector cultural non-profit slab dezvoltat) – Asociaţia The Story of Autism din Bucureşti, pentru proiectul „În Spectrul Incluziunii”
  • Premiul pentru soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului (acordat pentru contribuţia la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creaţiei contemporane, a noilor medii şi/sau prin activarea participativă) – Asociaţia IOTA din Bucureşti, pentru proiectul „Rezidenţă: Bucureşti”
  • Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial (acordat unei iniţiative care a adus în actualitate şi a făcut relevant pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în valoare resursele identitare) – Asociaţia Pantograf din Bucureşti, pentru proiectul „Ecoul Sinagogilor. Arad, Lugoj, Caransebeş, Reşiţa”
  • Premiul pentru promovarea culturii române în lume (acordat unei iniţiative care a activat colaborări şi parteneriate internaţionale şi a prilejuit întâlnirea publicului internaţional cu artişti/producţii artistice din România) – Asociaţia Pentru Teatru şi Carte (PETEC) din Bucureşti, pentru proiectul „Past Present. Moving archives”
  • Premiul pentru promovarea culturii scrise (acordat pentru proiecte menite să stimuleze apetitul pentru lectură, pentru explorarea, înţelegerea şi interpretarea textului scris) – Fundaţia Culturală Augustin Buzura din satul Ostratu, judeţul Ilfov, pentru proiectul „5 minute de literatură – Audio App”

About Post Author