Schimbarea la Față, minunea de pe Muntele Tabor

schimbarea la față

sursa foto: www.realitatea.net

Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită în 6 august. Această sărbătoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea prin natura umană pe care a asumat-o.

Pe muntele Tabor, înainte de intrarea în Ierusalim şi de momentul jertfei pe cruce, Hristos S-a arătat Apostolilor în adevărata Sa ipostază de Dumnezeu adevărat şi Om adevărat. Sfântul Ioan Gură de Aur arată că acest lucru a fost făcut de Mântuitor pentru întărirea Apostolilor.. Dintre Apostoli, Iisus i-a luat atunci cu sine pe munte doar pe Petru, Iacob şi Ioan. Acolo, pe când se ruga, Hristos S-a schimbat la faţă, strălucind cu slava dumnezeirii Sale: „Şi s-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei, 17, 2).

Numită în popor şi Obrejenia, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului semnifică o schimbare. Această sărbătoare este privită ca începutul toamnei și este una dintre zilele în care cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșnițe.

Ce nu e bine să faci de Schimbarea la Față

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul. În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat și recoltele. Credincioșii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuți în neființă și să facă pomană pentru sufletul acestora.

În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri. Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Tradiţia populară spune și că e bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă.

About Post Author