Şase filme europene despre migraţie, în cursa pentru Trofeul Ceau, Cinema!

ceau cinema

Şase filme de ficţiune care au ca temă migraţia din Europa și au avut premiera mondială la festivalurile de la Berlin şi Veneţia intră în competiția pentru Trofeul Ceau, Cinema! Ediția a zecea a festivalului va avea loc în perioada 12 – 16 iulie.

„La această ediţie aniversară, firul roşu care uneşte cele şase filme – realizate de regizori şi regizoare din Austria, Cehia, Israel, Italia, Polonia şi Slovacia – este migraţia. Tema s-a impus de la sine, semn că cinematografia e atentă la schimbările prin care trec societăţile, inclusiv cele din Europa Centrală. Competiţia Ceau, Cinema! 2023 ia pulsul momentului, prin poveşti puternice, spuse în stiluri surprinzătoare”, afirmă directorul artistic al festivalului, criticul de film Ionuţ Mareş.

Filmele vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi un premiu special. Juriul este format din actriţa Ioana Iacob şi regizorii Paul Negoescu şi Vlad Petri. Va exista, de asemenea, Premiul Publicului, decis prin voturile spectatorilor.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări. Trofeele sunt realizate de Lia Pfeiffer.

Două cu premiera la Berlin…

Câştigător al premiului pentru debut la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Berlin şi nominalizat la premiile Academiei Europene de Film, „Sonne”, al regizoarei austriece de origine irakiană Kurdwin Ayub, are în prim-plan trei adolescente care se înregistrează dansând lasciv în hijab şi cântând o melodie pop, fără a anticipa consecinţele jocului lor.

Tot de la Berlinale 2022 vine şi „Măcar de-ar fi ars” („Somewhere Over the Chemtrails”), debutul regizorului ceh Adam Rybanský, care va fi prezent la Timişoara. Când un sătean este rănit de o mașină la o petrecere, un pompier local este imediat convins că este vorba de un atac comis de un „arab”, însă un coleg al său vede lucrurile altfel.

… Patru, la Veneția

„Prinţesa” („Princess”), regizat de italianul Roberto De Paolis, are ca protagonistă o tânără imigrantă din Nigeria care îşi vinde corpul la periferia unui mare oraş din Italia şi al cărei destin este pe punctul să se schimbe atunci când întâlneşte un bărbat ce vrea să o salveze.

Debut al regizorului polonez Damian Kocur, inspirat de evenimente reale şi jucat de neprofesionişti, „Pâine şi sare” („Bread and Salt”) spune povestea unui tânăr şi talentat pianist, student al Academiei de Muzică din Varșovia, care se întoarce pentru vacanţă în micul său oraş natal, unde asistă la un conflict tot mai periculos între angajaţii arabi ai unei şaormerii şi colegii săi de cartier.

„Valeria se căsătoreşte” („Valeria Is Getting Married”), al regizoarei israeliene Michal Vinik, are în centru două surori ucrainene care se decid să se mărite cu bărbaţi israelieni prin căsătorii aranjate online.

Când fiul unei imigrante ucrainene din Cehia este atacat, întregul oraș se solidarizează cu familia ei și îi condamnă pe vecinii lor de etnie romă, care ar fi comis fapta. Dar, în curând, un alt adevăr începe să iasă la suprafaţă. Este povestea din „Victimă” („Victim”), debutul regizorului slovac Michal Blasko.

About Post Author