21 octombrie 2020

Sărăcie mare la PMT. Doar 1,5 milioane de lei pentru ONG-urile culturale, aproape jumătate cât anul trecut

cultură

Cu chiu, cu vai, Primăria Timișoara a anunțat „Programul anual al finanţărilor nerambursabile de la bugetul propriu” pentru cultură și tineret. Suma totală: 1,8 milioane de lei. Asta, în condițiile în care, anul trecut, doar pentru cultură erau prevăzuți 3,5 milioane de lei.

Mult mai târziu decât în anii precedenți, asta și pentru că bugetul a fost votat abia în mai, se deschide, la PMT, apelul de proiecte culturale și de tineret. Suma pusă la dispoziție: 1,8 milioane de lei, din care 300.000 lei pentru tineret. „Nici o finanţare nerambursabilă nu poate depăşi 70% din bugetul total al proiectului. Finanţările nerambursabile trebuie însoţite de o contribuţie de minimum 30% din valoarea totală a proiectului din partea beneficiarului. Minimum de 10% trebuie să reprezinte contribuţia proprie a beneficiarului, diferenţa de 20% putând fi acoperită din alte surse atrase”, se precizează în anunțul oficial. Proiectele se pot derula până la 31 decembrie, iar data limită de depunere a propunerilor este 8 iulie, până la ora 14.

Proiectele se depun într-un exemplar la sediul Casei de Cultură, str. Miron Costin, nr. 2. Ele vor avea menţiunea pe plic „pentru Comisia de Cultură” sau „pentru Comisia de Tineret”. De asemenea, trebuie şi un exemplar în format electronic pe CD/DVD/stick. Proiectele vor fi evaluate de Comisia de cultură şi Comisia de tineret, constituite prin dispoziţia primarului municipiului Timişoara, în perioada 9 iulie – 19 iulie.

Banii pentru cultură, pe jumătate

Teoretic, vestea e bună. Practic, nu chiar, pentru că suma pentru proiectele culturale este la aproape jumătate din cea de anul trecut. Asta, în condițiile în care operatorii culturali reclamă deja de ceva timp atitudinea primăriei în relația cu ei. În 2018, au fost disponibile 3,5 milioane de lei, la un apel de proiecte lansat în luna aprilie și finalizat abia pe 17 iulie. Au fost depuse 108 cereri de finanțare în valoare de aproape 7 milioane de lei și, în final, au fost alocate 2,5.

Cei mai mulți bani în 2018 au mers către Ordinul Arhitecților din România – Beta 2018, Bienala timișoreană de arhitectură – 284.000 lei, Societatea Româno-Germană / Centrul Cultural German – Festivalul Internațional de Arte Performative – 228.500 lei și Fundația Politehnica Timișoara – Festivalul Internațional de Literatură La Vest de Est / La Est de Vest – 104.650 lei. Vă reamintim, în 2021, Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: