Șapte străzi din Cetate, închise în 17 februarie. Terase, supărări și un ipotetic boicot HORECA

terase

Foto: Arhivă, Piața Unirii

Încep pregătirile pentru 17 februarie, când va avea loc evenimentul inaugural al Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Vor fi închise șapte străzi din Cetate, iar în Piața Unirii nu vor fi temporar terase.Un om de afaceri avansează ideea unui boicot al proprietarilor de localuri.

Șapte străzi din cartierul Cetate, conexe Pieței Unirii, vor fi închise în intervalul vineri, 17 februarie, ora 17 – sâmbătă, 18 februarie, ora 5. Traficul auto va fi complet restricționat, astfel că riveranii sunt rugați să aibă acest lucru în vedere. Pentru montarea scenei și a echipamentelor tehnice, dar și pentru a face față fluxului crescut de vizitatori, în Piața Unirii vor fi ridicate temporar terase, începând cu 14 februarie, ora 17, până în 18 februarie, ora 10. De asemenea, în intervalul 15 februarie, ora 17 – 18 februarie, ora 10, vor fi ridicate și terase din zona extinsă și de pe străzile adiacente.

„Operatorii economici din Piața Unirii au fost informați și consultați de Primăria Municipiului Timișoara și de echipa care gestionează evenimentul de deschidere. Chiar dacă alte orașe au ales să închidă complet locul de desfășurare a evenimentului de deschidere, PMT dorește ca operatorii economici să funcționeze cu puncte interioare de servire. O parte dintre ei deja au în plan să furnizeze meniuri speciale de tip takeaway, în pregătire pentru evenimentul de deschidere”, a transmis, vineri, PMT.

Supărări de antreprenor

Informația vine în contextul în care omul de afaceri Dan Dinu, deținător al mai multor localuri și aflat în proces cu PMT, anunță că „nici macar nu a început programul «Timișoara capitala cultural europeană 2023» că mai marii PMT au și tras cortina peste oraș și eveniment”.

„Societățile din HORECA cu activități în zona centrală, în special Piața Unirii și zonele limitrofe, au fost chemați la sediul PMT, să li se comunice că în perioada 10-18 februarie, au obligația de a și ridica terasele de pe domeniul public (…) Eu cred că toți cei din HORECA au așteptat cu sufletul la gură o brumă de clienți. Se pare că diriguitorii orașului îi scapă de probleme și le ridică terasele. Ca să nu mai vorbim de legalitatea acțiunii. Funcționarea teraselor pe raza municipiului Timișoara este reglementată, prost ce-i drept, printr-un HCL. Păi în acel HCL nu sunt prevăzute astfel de situații. Păi dacă nu sunt prevazute, cum le pui în aplicare? Ar trebui un nou HCL sau modificarea celui existent. Nu vreun ordin intern, scris pe genunchi (a se citi vine), în toaletele PMT”, notează Dinu. Acesta avansa și ideea unui boicot.

Ce străzi se închid

Vineri, Dan Dinu a revenit: „Oare ce vor zice vagabonzii (a se citi bagabonții) ăștia din primărie, când presa internațională va scrie despre deschiderea evenimentelor «Timișoara capitală culturală europeană 2023»: pe lângă lipsa evenimentelor culturale care să definească un astfel de program, turiștii nu au avut unde să mănânce și să bea o cafea, datorită boicotului celor din Horeca”.

Dacă vor fi închise sau nu localurile din zona centrală în weekendul în care va începe oficial la Timișoara anul de capitală culturală vom vedea.

Până una-alta, oficial, se știe că vor fi închise pentru traficul rutier, în intervalul 17 februarie, ora 17 – 18 februarie, ora 5, bd. Regele Mihai 1 (Piața Mărăști – stația de taxi), str. Oituz, str. Regimentul Vânători 5, str. Matei Corvin, str. Paul Chinezul, str. George Coșbuc și str. Palanca

About Post Author