Săptămâna județului Timiș, la Expo Dubai. Se caută finanțări pentru terminalul cargo

expo dubai

Județul Timiș va avea o săptămână la Expoziția Mondială din Dubai. Intenția autorităților județene este să găsească finanțare privată pentru proiecte precum cel legat de terminalul cargo de la Aeroportul Internațional Timișoara, al doilea din țară, după București, la volum de marfă transportată.

„Timișul va fi singurul județ din țară care va avea o săptămână dedicată la Expoziția Mondială de la Dubai. Vom avea reprezentații artistice, prezentări de proiecte de investiții, cu ce poate fi Timișul diferit în context european și global, astfel încât să fie atrăgător pentru oamenii de artă. Vom promova și proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Pentru investitori avem, pe lista scurtă pe care o vom trimite la Dubai, două proiecte foarte importante, terminalul cargo de la Aeroportul Timișoara și pistă de testare pentru automobile autonome”,spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

„Săptămâna timișeană” în Dubai va avea loc, potrivit aceleiași surse, la începutul lunii martie, în perioada în care la Expoziția Mondială va fi și președintele Klaus Iohannis.

Pregătirile au început din noiembrie, afirmă Nica. „Deja am fost în Dubai și am discutat de terminalul cargo cu mai mulți potențiali investitori care s-au arătat interesați de investiție. Eu zic că sunt interese foarte mari de a dezvolta această componentă cargo, nu doar din Orientul Mijlociu, ci și din Germania, Turcia, SUA. Sper să stârnim cât mai mult interes astfel încât să obținem cea mai bună soluție de investiții în acest terminal care este important pentru noi”, explică președintele CJ.

AIT să devină „ hub regional de comerț electronic”

Datele arată că, în acest moment, Aeroportul Timișoara este pe locul doi, după București ca volum de marfă transportată pe calea aerului. „AIT este sursă pentru 5.000 de tone anual de transport de marfă către diverse destinații din Europa și din lume. Bucureștiul transportă 20.000 de tone annual. Toate celelalte aeroporturi din țară abia dacă ajung la cât transportă Timișoara. Pe calea aerului se transportă marfă de obicei de volum redus, dar de o valoare adăugată mare. Componentele electronice sunt cele vizate cel mai mult, pentru că viteza de transport e importantă. Dorim să facem din acest terminal cargo un hub regional de comerț electronic”, conchide Alin Nica.

Expo Dubai are loc în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022. Sunt aici 192 de pavilioane naționale, unde țările invitate își prezintă ce au mai interesant, peste 200 de restaurante cu produse tradiționale, iar în fiecare zi sunt programate peste 60 de evenimente speciale. Mai trebuie spus că Aeroportul Internațional Timișoara se află, alături de cel din Constatnța și cele din București, sub autoritatea Ministerului Transporturilor, care are pâine și cuțitul. Celelelate aeroporturi din țară țin de consiliile județene. La Timișoara s-a discutat multă vreme despre un astfel de transfer, fără ca vreodată să fie făcut vreun pas concret.