Șantierul de la „Victor Babeș” e oprit de șapte luni. Trebuia să fie gata din 2022

Victor Babeș

Șantierul de la „Victor Babeș”, în martie 2022. Sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Creștea ca Făt-Frumos și era numai bun de tras în poze pe rețelele de socializare, la capitolul „așa da”. Până când n-a mai crescut și a dispărut ușurel de pe radar. E vorba despre șantierul de la noul centru de recuperare pulmonară de la Spitalul „Victor Babeș”, care ar fi trebui să fie gata demult. Nu e și nici nu se știe când se va întâmpla minunea.

„Șantierul de la noul centru de recuperare pulmonară de la Spitalul Victor Babeș a început în februarie anul trecut. Acum, mai bine de 60% din lucrare e finalizată și în primăvară estimăm că va fi gata, dacă nu apar întârzieri neprevăzute. Aici va funcționa un centru modern de recuperare respiratorie pentru pacienții cu boli pulmonare sau sechele lăsate de Covid.

Cele două clădiri noi ale centrului vor avea 13 saloane, 4 cabinete de studii clinice, 5 cabinete medicale, săli de kinetoterapie, aerosoli, salină, saună și spații cu destinații speciale. Medicii vor avea la dispoziție o sală de conferințe, iar studenții, o sală de curs (…) Mișcăm Timișoara. Împreună”, nota, pe Facebook, la finele anului 2022, primarul Dominic Fritz.

Suna bine, dar la zece luni de la acea postare, șantierul stă pe loc. Lucrările au fost oprite în februarie 2023, la câteva săptămâni după postarea edilului-șef.

Partea proastă e că nu se știe când vor fi reluate aceste lucrări, mai ales că oricum vine iarna. Să facem însă un pic de recapitulare.

Ar trebui să fie gata în martie, dar nu se lucrează de aproape opt luni

Pentru „PCI+PT Extindere și modernizare ansamblu construit existent la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. V. Babeș Timișoara, etapa I – extindere compartiment de recuperare medicală respiratorie”, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat, potrivit PMT, în 20 iulie 2020, cu durata de execuție prevăzută în contract de 24 de luni.

Șantierul a început glorios, cu un ordin de sistare de două luni și jumătate, emis în august 2020, pentru relocare de utilități. A fost semnat apoi, în noiembrie 2020, ordinul de reluare. În 17 februarie 2023 a fost emis al doilea ordin de sistare, „până la rezolvarea problemelor structurale la corp existent C2 și realizarea bransamentelor la utilități”.

Practic, în acest moment, lucrările sunt oprite de șapte luni, fără un termen estimativ pentru reluare. Șantierul ar trebui finalizat în martie 2024, dar e greu de spus dacă va fi putea fi respectată data. Valoarea investiției de la „Babeș”, la începutul șantierului, era de 37 milioane de lei, cu TVA. Ea a fost suplimentată cu 2,9 milioane de lei, cu TVA.

About Post Author