Șantier de aproape 500.000 de euro, pentru MultipleXity. În curtea Muzeului „Corneliu Miklosi”

multiplexity

Din toamna viitoare, o parte din viitorul MultipleXity va fi gata de găzduirea unor evenimente culturale. E vorba despre Muzeul „Corneliu Mikloși”, unde vor fi făcute lucrări de jumătate de milion de euro. Noul MX care va fi construit în zona fostelor ateliere ale STPT de pe Take Ionescu, încă nu are proiect.

Primăria Timișoara a scos la licitație lucrările de execuție pentru reabilitarea zonei exterioare Muzeului „Corneliu Mikloși”, în cadrul proiectului „Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity – Faza I”. oferă 2,43 milioane de lei, cu TVA, pentru un contract pe o durată de șase luni.

Practic, aproape 500.000 de euro vor fi plătiți pentru lucrări în curtea de la Muzeul „Corneliu Mikloși”, pentru a-i păstra caracterul tehnic, inclusiv șinele de tramvai. Vor fi refăcute pavajul și iluminatul, urmând să fie amplasat și mobilier urban. Investiția vizează 2.408 mp de suprafață pavată cu piatră naturală, 1.012 mp de suprafață vegetală și 857 mp de suprafață plantată cu graminee și plante perene. Vor fi plantați 19 arbori și vor fi păstrați cei trei pini.

Reprezentanții PMT spun că valoarea totală a investiției este de 2,92 milioane de lei, cu TVA inclus, din care 1,9 milioane, pentru construcție și montaj.

Potrivit unuia dintre memoriile tehnice anexate anunțului de licitație, vor fi montate un adăpost pentru bicicletă, 15 cadre pentru biciclete, cinci bănci monolit din piatră, lungime 200 cm, trei coșuri de gunoi cu scrumieră, două coșuri pentru reciclarea gunoiului, o cișmea, un panou afișaj digital, un totem MX, doi stâlpi susținere cabluri tramvai și iluminat , înălțime 9,75 m, și doi stâlpi iluminat, înălțime 5 metri,

Proiectul tehnic MultipleXity încă nu e gata

Primăria Timișoara s-a angajat, prin dosarul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii, la realizarea unor obiective de infrastructură culturală. „Perla coroanei”, principala moștenire a proiectului, este MultipleXity.

Biroul Individual de Arhitectură Șerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca a câștigat, în 2020, concursul de soluții pentru MultipleXity. Contractul, în valoare de 2,96 milioane de lei, a fost semnat la finele lunii iulie 2020 și avea o durată de 300 de zile. La primărie a ajuns până acum doar DALI. Proiectul tehnic pentru așa-numita Subzonă 20, cea a fostelor ateliere ale STPT, încă nu este gata. „Investiția în Subzona 2 este estimată la circa 20 de milioane de euro, iar timpul de execuție este de 3 ani și 4 luni. Ne dorim o execuție etapizată, ca să nu blocăm întreaga subzonă”, explicau, în septembrie, reprezentanții PMT.

Suma este mai mare decât estimarea de 12 milioane de euro, publicată în bidbook, deoarece devizul include acum și o listă cât mai completă de dotări, care ajung cam la 30% din total.

Tot pentru infrastructura culturală aferentă anului 2023, sunt în lucru șantierele de la trei foste cinematografe, Studio, Dacia și Victoria, care vor deveni centre culturale de cartier. Se lucrează și la fostul spital de dermatologie de pe strada Mărășești, care va fi transformat în centru multicultural. A început, din această toamnă, și șantierul de la Castelul de Apă din Iosefin, finanțat prin fonduri norvegiene.

Ofertele pentru licitația de la Muzeul „Corneliu Mikloși” pot fi depuse până în 31 ianuarie 2022.