20 ianuarie 2021

Șansă la viață. Cancerul pulmonar poate fi depistat mai devreme, la Spitalul „Victor Babeș”

cancerul pulmonar

La fiecare 30 de secunde, în lume, cineva moare de cancer pulmonar. În peste 75% din cazuri, boala e depistată prea târziu, în stadii inoperabile. La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, un soft special poate ajuta medicii să ia decizii mai exacte și mai rapide.

Cancerul pulmonar este una dintre bolile la care rata de supraviețuire este foarte mică. Maladia este depistată, în majoritatea cazurilor, mult prea târziu, când nu se mai poate interveni. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara folosesc, de acum, un soft de postprocesare a investigației imagistice făcută cu ajutorul computerului tomograf. Acesta permite o analiză volumetrică a nodulilor pulmonari ceea ce poate duce la detecția precoce a riscului de cancer.

„Analiza din punct de vedere al volumului unui nodul pulmonar este mult mai fidelă decât cea bidimensională. Un nodul nu crește niciodată doar în două dimensiuni, pe cele două axe standard, ci are o creștere volumetrică, de multe ori în toate direcțiile. Acest soft permite o analiză imagistică mult mai corectă”, explică asist. univ. dr. Diana Manolescu, șeful Secțiet radiologie de la „Babeș”.

Acest program de calculator permite, de asemenea, realizarea unui calcul cu privire la procentul de creștere sau scădere a volumului unui nodul pulmonar într-un interval de timp, în cazul pacienților care efectuează două sau mai multe investigații imagistice cu ajutorul CT-ului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: