28 septembrie 2020

Salvați Semmeringul bănățean! CFR închide cursa zilnică Oravița – Anina

Oravița - Anina

Din 15 decembrie 2019, cursa zilnică de pe calea ferată Oravița – Anina dispare. CFR „îngroapă” practic Semmeringul bănățean, cel mai vechi și unul dintre cele mai frumoase trasee feroviare din România. Puteți semna și voi o petiție către Ministerul Transporturilor.

Construită de administrația habsburgică, calea ferată Oravița – Anina este cea mai veche linie de cale ferată de pe actualul teritoriu al României. Ea a fost dată în folosinţă în 25 noiembrie 1863, inițial pentru transport de marfă. Apoi au început să circule și trenurile de persoane. Pe cei 33 de kilometri ai acestui spectaculos traseu montan sunt zece viaducte și 14 tuneluri, săpate cu dalta, ciocanul sau târnăcopul. Linia este inclusă în Lista Monumentelor Istorice și este una dintre bijuteriile tehnice și arhitecturale ale Europei de sud-est.

Doar cu 30 de pasageri, însă nu se pot face rezervări online

Până în 14 decembrie circulă încă o cursă zilnică. Ea va fi sistată însă din 15 decembrie. Oficial, asta nu înseamnă oprirea definitivă a trenului, dar el va circula numai dacă se vor forma grupuri de 30 de turiști programați din timp. În condițiile în care nu există o platformă de rezervări online, e greu de crezut că se vor aduna, din neant, 30 de persoane care să vrea, în același timp, să meargă cu trenul de la Oravița la Anina și înapoi.

Promovare zero, interes la fel din partea CFR

Pentru că o consideră nerentabilă, CFR SA încearcă să „scape” de această linie de câțiva ani, a și organizat mai multe licitații, dar n-a găsit doritori. Salvarea ar trebui să vină, evident, de la turiști, însă promovarea este inexistentă. De la jumătatea lunii decembrie, practic, traseul se va închide. A apărut însă o petiție, pe platforma Declic, adresată Ministerului Transporturilor.

„Solicităm Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor păstrarea și pe mai departe a unei curse zilnice regulate de călători pe calea ferată Oravița – Anina pentru ca turiștii să se poată bucura de frumusețea peisajelor din Munții Banatului!”, sună textul acesteia. În mai puțin de 24 de ore sunt deja în jur de 2.000 de semnături și o puteți semna și voi, aici. (sursa foto: http://www.benbe.hu/gallery/anina/story_eng.php)

4 thoughts on “Salvați Semmeringul bănățean! CFR închide cursa zilnică Oravița – Anina

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: