Salvați Copiii: peste 21.000 de copii nu au nici un părinte cu ei în România

Salvați Copiii

sursa foto: Salvați Copiii România

Aproape 80.000 de copii din România aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate, la finele anului trecut. Voluntarii Salvați Copiii merg din nou în vămi, pentru a vorbi cu părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară.

Datele centralizate de Salvați Copiii sunt îngrijorătoare: peste 9% dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate sunt în această situație de peste 10 ani, iar 37% dintre ei au părinții plecați din țară de o perioadă cuprinsă între patru şi șase ani. Doar un sfert din părinții care muncesc în străinătate vorbesc zilnic cu copiii lare au rămas în România, iar 5% nu păstrează deloc legătura cu micuții.

Cei de la Salvați Copiii încearcă să le atragă atenția celor care se întorc acum în țară asupra efectelor negative pe care plecarea părinţilor le are asupra dezvoltării micuților.

Fenomenul este „unul cronicizat”

La finalul anului 2021, 76.170 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări. Dintre aceștia, peste 21.000 aveau ambii părinţi plecaţi.

„Fenomenul copiilor rămași în grija rudelor, în timp ce părinții lor sunt nevoiți să muncească peste granițe, este unul cronicizat. Analiza Salvați Copiii România arată că sunt copii care au crescut, s-au dezvoltat emoțional, au trecut dintr-un ciclu școlar într-altul în lipsa părinților. Menținerea comunicării între părinți și copii este crucială. Nimic nu poate compensa, nici afectiv, nici social, absența unui părinte din viața copilului”, spune Mihai Gafencu, președinte al Organizației Salvați Copiii România.

În luna august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii, filiala Timiș, în perioada 10-11 august, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II.

Consiliere pentru părinți și copii

Totodată, în luna august, prin intermediul a 40 de programe locale ale organizaţiei, vor avea loc activități susținute de informare și suport pentru părinți reîntorși în țară, persoane în grija cărora au rămas copiii, din comunităţile respective, și specialişti din instituţii locale.

„Lucrăm de peste 10 ani cu copiii care rămân în grija rudelor. Sunt copii ale căror nevoi emoționale sunt acute și de aceea am demarat acest program de informare și consiliere a părinților, în punctele de trecere a frontierei, pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce și cum pot menține comunicarea sănătoasă cu copiii lor, chiar și atunci când sunt nevoiți să lucreze în alte țări”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă ale celor de la Salvați Copiii.

About Post Author