Sălile de sport, la prima victorie împotriva guvernului. Redeschiderea lor, la instanța supremă

Smartfit înregistrează o primă victorie în lupta pentru deschiderea sălilor de sport. A obținut în instanță anularea suspendării activității impusă de guvern, dar sentința nu este încă definitivă.

Oprirea activităților sălilor de sport în spații închise în localități unde incidența este mai mare de 4 / 1.000 locuitori a fost contestată în instanță de cel mai mare operator fitness din vestul României. Smartfit Timișoara a atacat hotărârea de guvern și a avut câștig de cauză.

„Salut activitatea completului de judecată din cadrul Curții de Apel Timișoara. A gestionat foarte profesionist și echilibrat dosarul, a acordat termene scurte de judecată, punând astfel în valoare dispozițiile legii contenciosului administrativ. Nutresc speranța că şi Înalta Curte de Casație şi Justiție va da dovadă de aceeaşi rapididate în soluționare şi înțelegere corectă şi justă a cauzei”, spune avocatul Paul Ciucur.

În termeni legali, avocații au demonstrat încălcarea de către Guvernul României a unor prevederi din Constituția României, din Legea 55/2020 și 136/2020, precum și din Legea 24/2000. La dosar au fost cerute de la DSP și Ministerul Sănătății situații care să demonstreze dacă au existat focare de Covid-19 în sălile de sport. Răspunsul a fost fără echivoc: nu au existat și nu au fost făcute anchete epidemiologice.

„Trăim vremuri foarte tulburi în care este nevoie de intervenția instantelor pentru a putea face sport, un drept fundamental al oricărui om. Am arătat de sute de ori că mișcarea fizică este un aliat în lupta împotriva virusului, dar am fost închiși abuziv din nou și din nou”, spune, la rândul lui, Cosmin Șorban, acționar majoritar Smartfit.

Totul depinde acum de Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile, decizia Curții de Apel Timișoara. Dacă sentința ICCJ va menține soluția inițială, de ea vor putea beneficia operatorii de fitness din toată țara.