Sala Polivalentă de la Baza 2, în șantier de nouă ani. Și nu mai există termen de finalizare

sala polivalentă

Mai e puțin de lucru, dar nu se știe când și cum se va termina șantierul. Firma cu șase angajați care a câștigat licitația pentru sala polivalentă de la Baza 2 a UPT nu lucrează defel. Asta, deși Politehnica stă cu banii pregătiți să achite lucrările și să poată inaugura investiția.

În septembrie 2010, Universitatea Politehnica semna un contract pentru construirea unei săli polivalente lângă Baza 2. Asocierea Marrati Construcţii SRL – Euroconstruct SRL se angaja să termine în doi ani. În martie 2013, Primăria Timișoara și UPT s-au asociat în vederea finalizării acestei investiții, oprite din lipsă de fonduri. N-a fost însă de bun augur. UPT a ajuns ulterior în instanță cu firma care ar fi trebuit să facă lucrarea, care era în insovență, nu voia să plece de pe șantier. La un moment dat, erau pe rol nu mai puțin de 13 procese.

În primăvara lui 2018, guvernul a emis o hotărâre prin care aproba noii indicatori tehnico-economici ai sălii. Valoarea totală a investiției era de 44,11 milioane de lei, iar valoarea „rest de executat” este de 21,05 milioane de lei, din care efectiv construcții și montaj, 13,5 milioane de lei. Durata de realizare a investiției „rest de executat”, 31 luni. UPT a organizat licitație și, în ianuarie 2019, a fost anunțat și câștigătorul. Este vorba despre V&G Herneacova, o firmă cu șase angajați, înființată în 2017. Societatea este deținută de Gheorghiță Telu Verbuncu, consătean cu Lucian Caraiman, de la Kasdum, firmă cu care PMT, partenerul UPT la sala polivalentă, a avut mari probleme de-a lungul timpului.

Robu: Când mi-am încheiat mandatul de rector, mai era nevoie de câteva luni

La nouă luni de când această firmă a câștigat licitația, șantierul stă pe loc. Nu se întâmplă absolut nimic acolo, iar luminița de la capătul tunelului nu se vede. Primarul Nicolae Robu spune că nu știe care este situația, deși o mare parte din bani ar trebui să vină de la bugetul local. „Înțeleg că firma nu-și face datoria, nu știu detalii. Am văzut și eu că nu se lucrează. În câteva luni era gata sala, acesta era stadiul la acea vreme. În 2012, când mi-am încheiat misiunea de rector, cel de-al doilea mandat de rector, și am fost ales primar, din păcate, firma care a fost antreprenor general a intrat în faliment. UPT a reziliat contractul (…) Apoi, a venit furtuna din 2017, la care sala s-a comportat impecabil (…) acolo s-a creat un culoar de curenți de aer foarte puternic și portanța acelui acoperiș era expusă la maximum. S-au schimbat însă normativele, iar experții au dispus să se dea acoperișul jos, să se facă anumite intervenții de consolidare, pentru a se satisface noile normative”, spune edilul-șef.

Știe mai multe detalii rectorul UPT, prof. univ. dr. Viorel Șerban, dar nici el nu poate spune când va fi gata sala. „Nu lucrează. Firma este nemulțumită că nu a primit de la proiectant toate modificările, sunt tot felul de motive. Se pare că nu au forță de muncă. Noi stăm cu banii să îi așteptăm să lucreze. Este o discuție că zilele viitoare se apucă iar”, explică acesta. Teoretic, ar mai fi de executat cel mult 25% din lucrare.

About Post Author