Sala Olimpia ar avea nevoie de lucrări de 500.000 de euro. Ca să intre în legalitate

Sala Olimpia

Sala Olimpia, care nu are din 2015 autorizație de securitate la incendiu, ar putea intra în legalitate până la finele anului. Costă puțin peste jumătate de milion de euro, iar primul pas este un vot al consilierilor locali.

Sala Olimpia / Sala Polivalentă „Constantin Jude”, construită acum jumătate de secol, are o mulțime de limitări tehnice. Autorizație de securitate la incendiu nu mai există din 2015. În acel an, înainte de meciurile de la Eurobasket, au fost făcute unele lucrări pe partea opusă tribunei mari. Potrivit legislației, este nevoie de reautorizarea întregii clădiri, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Spectatorii sunt întâmpinați la toate căile de acces cu afișe prin care sunt avertizați că nu există autorizația de securitate la incendiu.

Consilierii locali vor trebui să aprobe, cât de curând, „documentația pentru avizare/autorizare siguranță la incendiu” de la Sala Olimpia. Aceasta a fost elaborată, în urma unui contract încheiat în 2020, de SC Paul Consulting SSM-SU SRL, care a primit aproape 86.000 de lei.

Valoarea estimată a lucrărilor necesare este de 2,685 milioane de lei, cu TVA, din care 1,9 milioane, construcții + montaj. „Intervențiile propuse nu presupun modificări majore asupra clădirii, plastica arhitecturală și funcționalul fiind păstrate în totalitate. Singura modificare adusă arhitecturii vizează crearea unei căi de evacuare suplimentare, pe fațada laterală dreapta. Astfel, se va monta o ușă cu dimensiunea de 2,20 x 2,10m, cu bare de siguranță, ceea ce presupune și realizarea unei alei pavate cu beton. Accesele existente și natura lor se păstrează intacte, conform celor menționate anterior”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Ce trebuie făcut la Sala Olimpia

Per total, pentru ca Sala Olimpia să poată fi autorizată din punct de vedere al securității la incendiu, este nevoie de mai multe intervenții. Printre acestea, închiderea geamurilor din zona postului de transformare; scoaterea glazvandului geamurilor din spațiile destinate profesorilor; adăugarea unei căi de acces pentru asigurarea posibilității de evacuare de pe fațad laterală dreapta; schimbarea ușilor existente cu uși cu bară de siguranță, corespunzătoare situațiilor de urgență; termoprotecție aplicată structurii metalice de susținere a acoperișului pentru rezistență de 45’.

De asemenea, urmează să fie adăugate două rampe betonate și o platformă elevatoare pentru persoane cu dizabilități. Va fi integrat și un grup sanitar pentru aceste persoane. Este nevoie și de construirea unor pereți de cărămidă, amplasați în anumite puncte, în zona în care s-au făcut intervențiile din 2016.

Propunerea proiectantului vizează și „dispunerea numărului necesar de hidranți interiori cu două jeturi simultane pentru acoperirea suprafeței totale a spațiului; asigurarea debitului de apă necesar hidranților prin propunerea unui grup de pompare prevăzut cu un rezervor de apă de 20 mc; dispunerea instalației de detecție cu acoperire totală, cu bariere liniare și detectoare; includerea ochiurilor mobile pentru desfumare la supantă și a unui număr de 6 ventilatoare centrifugale (debit 12.800 mc/h/bucată) cu rezistență la foc de minim 2 ore la 400 grade C”

De la intrare urmează fie scoase grilele, care vor fi înlocuite cu turnicheți și garduri mobile. Trebuie montate mai multe corpuri de lumină pentru iluminatul de siguranță și trebuie înlocuite corpurile de iluminat neconforme din sala de sport.