S-au votat taxele și impozitele pentru 2021. Bonificații pentru firme și scutiri pentru cei care-și renoveaza clădirile istorice pe fonduri proprii

impozitele

Taxele și impozitele locale din Timișoara rămân neschimbate în 2021. Amendamentele pentru reducerea impozitelor pe clădiri nerezidențiale au căzut la vot. Vor fi acordate unele facilități pentru firme și vor fi scutiți de impozit, cinci ani, proprietarii de clădiri istorice care le reabilitează din fonduri proprii.

Consilierii locali au dezbătut mai bine de o oră proiectul pentru stabilirea taxelor și impozitelor pe anul 2021. În principiu, el propunea păstrarea acestora la nivelul de anul trecut, cu indexarea cu rata inflației. Erau propuse spre eliminare, de asemenea, 13 taxe speciale.

Au existat mai multe amendamente, dar numai două au trecut. Alte două au propus reducerea cu 50%, respectiv 25% a impozitelor pe clădiri nerezidențiale, dar ambele au fost respinse. Unul dintre ele a adunat 13 voturi „pentru”, de la PSD, PNL și Pro România, și 13 împotrivă, de la USR. CL Timișoara are, în acest moment, doar 26 de membri. Sebastian Răducanu a devenit senator, iar locul lui a rămas liber.

Amendamentele care au trecut

Cele două amendamente care au trecut au fost ambele propuse de liberali. Unul, adus în discuție de Raul Ambruș, s-a referit la o bonificație de 10% pentru firmele care își plătesc integral impozitele până în 31 martie. Este la fel ca în cazul persoanelor fizice. La Timișoara a mai existat o astfel de facilitate, la care s-a renunțat după ce numai 6% dintre firme, în principal cele mici, au decis că este avantajos să procedeze astfel.

Consiliul Local Timișoara a aprobat și o scutire de impozite pe o perioadă de cinci ani pentru proprietarii de clădiri istorice care își reabilitează imobilele din fonduri proprii. Propunerea a fost făcută de fostul viceprimar Dan Diaconu. „Legea prevede posibilitatea scutirii de impozit în baza deciziei CL pe cinci ani, pentru cei care într-adevăr și-au făcut reabilitarea clădirii istorice pe foarte, foarte mulți bani, din surse proprii. Cred că putem să mergem pe o scutire sensibil mai lungă decât impozitul pe clădire pe un an. Oamenii au investit în felul în care arată orașul și în îmbunătățirea condițiilor de toate felurile, arhitecturale, estetice sau chiar economice în Timișoara”, a spus Diaconu.

Explicațiile primarului Dominic Fritz

Un alt liberal, Simion Moșiu, a propus păstrarea taxei pentru oficierea căsătoriei în altă locație decât Casa Căsătoriilor. „Oficierea căsătoriilor în afara Casei Căsătoriilor mi se pare inoportună și improprie. Nu putem pune în pericol ofițerul de Stare Civilă, secretarul. Consider mult mai oportun ca această activitate să aibă loc la Casa Căsătoriilor, unde există posibilitatea de a păstra distanța și de a face igienizare”, a spus acesta. Amendamentul a căzut însă la vot.

Primarul Dominic Fritz a explicat de ce, din punctul său de vedere, nu este oportună reducerea, în 2021, a taxelor și impozitelor locale. „Eu nu cred că ne putem permite în acest moment să nu menținem nivelul de taxe și impozite. Pe termen lung, într-adevăr, este unul prea ridicat și mi-aș dori să-l reducem. Din păcate, în acest moment nu ne permitem acest lucru.

E foarte clar că va trebui să rezolvăm această situație și pe partea de cheltuieli. Bugetul pe 2021 va reflecta această nevoie de a tăia din cheltuieli, dar nu ne permitem în acest moment, îmi pare rău să zic asta, și eu mi-aș dori să fie altfel, să tăiem din venituri mai mult decât o facem. Cred că nu ar fi un gest responsabil”, a susținut edilul șef.