S-a stins sculptorul Szakáts Béla

szakacs bela

sursa foto: Facebook / Robert Șerban

Unul dintre reperele artistice ale Timișoarei s-a stins. Sculptorul Szakáts Béla, dascăl și artist de înaltă ținută, a încetat din viață.

Fost profesor la Liceul de Arte şi la Facultatea de Arte din Timişoara, Szakáts Béla a fost deopotrivă un pedagog remarcabil și un artist care s-a impus în atenţia publicului cu numeroase expoziţii personale şi de grup. A fost profesor de sculptură la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, iar din 1994 a devenit profesor asociat la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Vest din Timișoara, unde a fost și șef de catedră.

Chiar și după ce a trecut de 80 de ani, Szakáts Béla a continuat să sculpteze şi să deseneze. Ultima sa expoziție retrospectivă a avut loc în 2019, la Muzeul Național de Artă din Piața Unirii. În acestă primăvară, Galeria 28 a organizat o expoziție inedită, care cuprinde mai multe schițe ale artistului, găsite la… gunoi de un alt sculptor. O expoziție permanentă cu lucrările sale poate fi vizitată la Centrul Reformat „Noul Mileniu” din Timișoara, căruia Szakáts Béla i-a donat lucrările.

În ultimii ani, artistul s-a luptat cu o boală incurabilă, iar starea de sănătate i s-a șubrezit și mai tare, după ce, anul trecut, s-a infectat cu Covid. Înmormântarea lui Szakáts Béla va avea loc marți 7, iunie, de la ora 13, în cimitirul Rusu Şirianu.

About Post Author