S-a stins Radu Ciobotea, unul dintre cei mai rafinați jurnaliști ai Timișoarei

Jurnalistul și scriitorul Radu Ciobotea s-a stins din viață. Corespondent de război în spațiul ex-iugoslav, autor al mai multor cărți, dascăl, Ciobotea a fost mereu o prezență discretă.

radu ciobotea

Radu Ciobotea, născut la 1 iulie 1960, avea două doctorate în literatură comparată, unul în România, altul în Franța, iar dragostea pentru cuvânt și sens i-a marcat întreaga carieră. A fost redactor la Flacăra, Expres Magazin şi Evenimentul Zilei și a fost corespondent de război pe fronturile din Croația, Bosnia și Kosovo. A fost și om de televziune, dar și diplomat.

Membru al Uniunii Scriitorilor, Radu Ciobotea a fost redactorul șef al ediției de vest a Evenimentului Zilei, la începutul anilor 2000. Cei care au lucrat cu el au avut întotdeauna un sprijin și-au primit mereu o vorbă bună, atunci când au avut nevoie de ea.

„Nu trăim decât arareori în lumină. Trăim străfulgerări de lumină, sau, în spaţiile sacre, ceasuri de lumină. Nu ne prăbuşim în tenebre, dar nici nu plutim în starea de graţie. Nu ne pierdem lumina interioară, dar nici nu o putem păstra la aceeaşi intensitate. Trăim în stări intermediare, mereu schimbătoare, care sunt, de fapt, nuanţe ale penumbrei. Dar este, oare, penumbra o ameninţare? Conţine ea contradicţia dintre întuneric şi lumină?”, scria Radu Ciobotea, în „Penumbra. Eseuri de istorie a culturii”, volum pentru care, anul trecut, a primit premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Timișoara.

Dumnezeu să-l odihnească!