S-a stins Moni Bordeianu, primul solist al trupei Phoenix

moni bordeianu

sursa foto: Facebook / Nicu Covaci

Primul solist al trupei Phoenix, Florin Moni Bordeianu, a murit cu câteva zile înainte să împlinească 76 de ani. Anunțul a fost făcut de Nicu Covaci, potrivit căruia Moni Bordeianu „a plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul”.

„A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul… Îți mulțumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!”, a scris, pe Facebook, Nicu Covaci, anunțând astfel plecarea din această lume a lui Moni Bordeianu. Postarea e însoțită de versurile din „Nebunul cu ochii închiși”.

Moni Bordeianu s-a născut în 26 februarie 1948 și a fost primul solist al trupei Sfinții, devenită apoi Phoenix, pentru care a și scris prima piesă originală, „Știu că mă iubești și tu”. De numele lui este legat pentru totdeauna și cântecul „Canarul”, apărută în 1969. Bordeianu a emigrat în 1970, plecarea sa însemnând totodată sfârșitul primei perioade Phoenix. A revenit în trupă în 1977-1978 și, apoi, pentru mai multe concerte susținute după Revoluție.

„Am avut o viață plină de tot ce am vrut. Bune, rele, bani, sărăcie, aventuri, absolut tot”, spunea Bordeianu în 2018, într-un interviu pentru Libertatea. În 2016, din cauza unor complicații medicale, i-a fost amputat un picior, ceea ce a însemnat și limitarea posibilităților sale de deplasare și, implicit, revenirae în România, lucru pe care, de altfel, Moni Bordeianu și l-a dorit foarte multe.

„Plecări pe care nu vrei să le accepți”

„Există plecări pe care nu vrei să le accepți, pentru că odată cu ele pleacă și o parte din viața ta. Dar după aia te întorci și zici că viața aduce, dacă ai avut norocul să trăiești destul, despărțiri pe care trebuie să le accepți. Vestea plecării lui Moni s-a strecurat pe furiș, la început ireală, apoi tot mai credibilă. Primul lucru pe care l-am văzut auzind-o a fost nu prezența sa magnetică pe scenă, nu felul în care ținându-se de mână cu Marieta, a traversat în fugă strada din fața Casei Studenților din Timișoara, unde Phoenix tocmai avusese un concert, ci gestul de o naturalețe inexplicabilă cu care a aruncat în zăpadă ceasul unei alte iubite care întârziase cu zece minute la o întâlnire.

Ceasul a rămas îngropat în zăpada, pe atunci mare, din Piața Maria. Un gest de o detașare atât de necesară, care în vremea unei opresiuni crescânde, te făcea să întrevezi o posibilitate ascunsă, accesibilă. În ziua când Moni a plecat în America, un prieten spunea în glumă că drumul spre gara mare s-a umplut, dis de dimineață, de fete înlăcrimate. Mai plângem și acum”, a scris pe Facebook și scriitoarea Adriana Cârcu.

Victor Cârcu, Moni Bordeianu, Paul Șuvăgău, Spitzy Reininger / foto: Adriana Cârcu

Postarea e însoțită de o fotografie în care apar Victor Cârcu, Moni Bordeianu, Paul Șuvăgău și Spitzy Reininger.

About Post Author