16 ianuarie 2021

S-a găsit firmă care să facă studiile acustice la Opera Română. În… 48 de luni

opera română

O firmă din Constanța va face, în următorii patru ani, documentația pentru reabilitarea interioară de la Opera Română – Palatul Culturii. Dar nici asta nu e sigur. Institutul Național al Patrimoniului a atribuit contractul scos la licitație în toamna lui 2019.

Palatul Culturii – Opera Română este în șantier în exterior, cu lucrarea începută acum aproape un an și, teoretic, aproape de finalizare în câteva săptămâni. Nu e clar dacă termenul va fi respectat, pentru că de ceva timp șantierul pare să fi încremenit.

E nevoie însă și de reparații interioare, și încă unele consistente. În octombrie 2019, Institutul Național al Patrimoniului a scos la licitație un contract pentru „prestări servicii de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, respectiv studii de fundamentare, studii acustice și Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru monumentul istoric Teatrul Naţional azi Palatul Culturii (Corpul Vechi)”. Valoarea estimată era de 1,6 milioane de lei, cu TVA.

A doua încercare a fost cu folos

Pentru că nu a fost nimeni interesat, procedura a fost reluată. Până la data limită de 30 decembrie au fost depuse două oferte. Evaluarea acestora a durat nouă luni, iar la finele lui septembrie INP a atribuit contractul. Acesta va fi semnat cu firma High Construct Project, din județul Constanța, care a oferit un preț mult mai mic decât cel estimat, adică 1,06 milioane de lei.

Citește și: Castelul Huniade, după 14 ani de șantier. Proiectanții au vrut să vadă cum arată

Contractul va avea o durată de 48 de luni. Întocmirea documentației va dura, așadar, patru ani, după care se va trece propriu-zis la lucru. Nu e însă nimic sigur. Licitația ar putea fi anulată. În contract există o clauză suspensivă, care permite INP să condiționeze semnarea acestuia de alocarea de bani de la Ministerul Culturii. Dacă acesta nu dă banii necesari în termen de 3 luni de la desemnarea câștigătorului, „se va proceda la anularea procedurii de atribuire”.

Vă reamintim, Timișoara ar fi trebuit să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021. Din cauza pandemiei, titlul va fi amânat cel mai probabil pentru 2023. Șansele ca sala Operei Române să fie reabilitată până atunci sunt zero.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: