20 octombrie 2020

Ruina de pe Savoya ar putea intra în șantier. Cu fântână-monument restaurată în subsol

savoya

Ruina de pe strada Eugeniu de Savoya a făcut un mic pas spre revenirea la viață. PUZ-ul pentru restaurarea ei a fost aprobat în consiliul local. Proprietarii pot începe demersurile pentru obținerea autorizației de construire.

Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, Planul Urbanistic Zonal „Restaurare și extindere construcție existentă S+P (ruină) rezultând clădire în regim S+P+2E+M (pe două nivele). Funcțiuni: S – Restaurant/Depozitare, P – Spații comerciale, et. 1, 2, M – apartamente”. Este vorba despre ruina aflată pe str. Eugeniu de Savoya la numărul 16. Aceasta este în proprietatea a două firme italiene, care au plătit o firmă de arhitectură, să facă un proiect pentru reconstruirea clădirii.

Intenția de elaborare a PUZ-ului datează încă din 2018, când pe panourile metalice din jurul ruinei a apărut un afiș care invita timișorenii să transmită observații și propuneri. Acestea erau necesare în vederea eliberării avizului de oportunitate. La începutul acestui an, PUZ-ul a intrat în etapa de informare şi consultare a publicului. Acum a trecut de plen și, teoretic, proprietarii ar trebui să se apuce de muncă. Asta, dacă au și resursele financiare pentru o astfel de întreprindere.

Lăsată intenționat în paragină

Vechiul imobil lăsat să se prăbușească are o poveste foarte încâlcită. În urmă cu aproape 20 de ani, în 2001, în urma unei licitaţii, PMT a închiriat clădirea femeii de afaceri Rodica Vlad. În 2002, printr-un act adițional, primăria îi cerea acesteia să investească peste 200.000 de euro în reabilitarea clădirii. Rodica Vlad a plătit atunci o expertiză în urma căreia s-a demonstrat că nu se puteau face lucrări de reabilitare, fiindcă s-ar fi prăbușit zidurile. Cele două părți s-au judecat, iar în 2006 femeia de afaceri a cumpărat clădirea cu 100.000 de euro. A vândut-o rapid către o societate italiană, prețul vehiculat fiind de un milion de euro.

A urmat dezastrul și distrugerea treptată, dar totală a imobilului din care n-au mai rămas decât niște bucăți de ziduri, acoperite de vegetație. În 2016, proprietarii au fost amendați cu 8.000 de lei și li s-a pus în vedere să obțină un certificat de urbanism și să se apuce de lucru. Nu s-a întâmplat asta și, mai mult, ruina nu a intrat nici pe lista imobilelor supraimpozitate pentru paragină.

Cu fântână-monument în subsol

Potrivit intențiilor proprietarilor, la subsol ar urma să fie un restaurant, cu un spațiu expozițional pentru punerea în valoare a fântânii-monument, la parter ar trebui să fie spații comerciale, iar la etaj, apartamente. Sunt și trei variante de fațadă pentru ambele laturi, către str. Ungureanu și către strada Savoya. Va fi restaurată și curtea interioară.

„În urma unor săpături în sit s-a descoperit o fântână datând din sec XVIII, declarată monument. Proprietarii își propun demontarea părții construite existente, cu recuperarea elementelor prețioase (coloane de fontă, piese de piatră, etc.) care urmează a fi reintegrate în clădirea care va fi extinsă pe verticală în regim de înălțime S+P+2E+M, preluând aliniamentul cornișei străzii Eugeniu de Savoya. De asemenea, în urma consultărilor cu persoane avizate din cadrul Direcției pentru Cultură a Județului Timis, imobilul propus, prin soluția arhitecturală aleasă, va pune în valoare fântâna-monument, descoperită pe șantier”, scrie în documentația anexată proiectului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: