România, încă 30 de zile în stare de urgență. Iohannis: Nu ne permitem niciun pas înapoi

stare de urgență

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că prelungește starea de urgență cu încă 30 de zile. Aceasta a fost decretată inițial în 16 martie, când în România erau 158 de cazuri de Covid-19. Acum ne apropiem de 7.000.

România mai stă în stare de urgență și în următoarele 30 de zile. Anunțul a fost făcut oficial de președintele Klaus Iohannis. „Am emis decretul pentru a lua cele eficiente măsuri. În pofida restricțiilor impuse de mai multe state, nu există semne certe ale încetinirii ritmului de infectare la nivel mondial (…) Este evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat (…) Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru sanitar. Este exact scenariul negru pe care ne-am propus să-l evităm (…) Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare ar duce la o creștere vertiginoasă a cazurilor de infectare (…) Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Nu ne putem permite niciun pas înapoi (…) Se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce impune și noi reglementări care vor permite autorităților să intervină decisiv”, a spus președintele Iohannis.

Urmează și o nouă ordonanță

La jumătatea lunii martie, când a fost decretatată prima dată starea de urgență, în țară erau 158 de cazuri de infectare cu coronavirus și nu se înregistrase niciun deces. Acum, sunt 6.879 de cazuri, fiind raportate, de asemenea, 346 decese.

Sunt în vigoare opt ordonanțe militare care stabilesc restricții de deplasare și nu numai. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, tot marți, că urmează să fie emisă și ordonanța cu numărul nouă. „Astăzi sau mâine (marți sau miercuri – n.red.), dar nu noi restricţii. Noi excepţii. Să privim jumătatea plină a paharului (…) Cu părere de rău că toţi suntem afectaţi în acest moment şi în preajma acestor sărbători. E de preferat să suferim puţin acum, ca să avem începând de anul viitor şi sănătate şi pe cei dragi alături de noi”, a declarat Vela.

Decretul trebuie să treacă însă de parlament. Iar opoziția susține, cel puțin teoretic, că nu va face acest lucru dacă guvernul nu ia anumite măsuri.

About Post Author