Rodica Vlad, condamnată la 2 ani și jumătate de închisoare, cu executare. Dosarul a fost deschis în 2012

rodica vlad

Femeia de afaceri Rodica Vlad merge la închisoare. A fost condamnată pentru evaziune fiscală și spălare de bani, într-un dosar deschis acum 8 ani. „Colegii” ei sunt romi din Strehaia, dar și alți oameni de afaceri.

În 2013, Rodica Vlad a fost trimisă în judecată, sub acuzația de constituire și aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Perchezițiile avuseseră loc în noiembrie 2012. Patroana lanţului de farmacii Vlad era colegă de dosar cu alte 22 de persoane, atât oameni de afaceri, cât și romi din Strehaia.

Potrivit procurorilor DIICOT, o grupare de romi evazioniști de la Strehaia încasa între 1 și 9% din sumele facturate fictive unor societăți comerciale. Romii făceau facturi false, încasau contravaloarea lor și înapoiau banii plătitorilor, minus comisionul. „Rodicăi Vlad i-am dat facturi fiscale fictive având ca obiect diverse materiale de construcţii pe care însă nu le-am livrat niciodată (…) Banii reprezentând contravaloarea facturilor fictive erau viraţi prin intermediul băncilor, după care erau retraşi şi înapoiaţi numitei Vlad Rodica (…) În mai multe situaţii, plata facturilor fictive nu avea loc prin intermediul băncilor, întrucât Vlad Rodica zicea că plăteşte comisioane bancare.

Noi eliberam chitanţe că am fi primit banii în numerar, lucru care de fapt nu se întâmpla”, declara, în fața anchetatorilor, liderul grupării. Anchetatorii au descoperit, la cinci firme ale Rodicăi Vlad, nu mai puțin de 32 de facturi fictive. Prejudiciul adus statului este de peste 604.000 lei.

Prima sentință e din 2015

Sentința a venit în 2015, de la Tribunalul Mehedinți. Rodica Vlad a primit trei condamnări: cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional organizat, patru ani pentru evaziune fiscală în formă continuată și trei ani pentru spălare de bani. Sentințele au fost atacate cu apel.

Luni, 19 octombrie, la cinci ani de la sentința Tribunalului Mehedinți, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat-o pe Rodica Vlad la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, precum și interzicerea unor drepturi. Femeia de afaceri trebuie să achite, în solidar cu alți condamnați, peste 600.000 de lei din prejudiciul cauzat statului. De asemenea, i-au fost confiscate următoarele sume: 89.330 lei, depusă în conturile firmei SC Vlad Home SRL, și 892.510 lei, depusă în conturile firmei SC Vlavarmed SRL. Sentința este definitivă. (sursa foto: www.adevarul.ro)