29 mai 2020

Robu face praf Privește Orașul, un proiect despre creativitate în mediul urban: E o mizerie! Mi se pare descalificant

privește orașul

Un atelier despre creativitate în mediul urban, parte a Programului Cultural TM2021, s-a lăsat cu mare supărare la Timișoara. Primarul Nicolae Robu a fost foarte deranjat de o parte din proiect. Edilul consideră că arhitecții care au organizat atelierul nu au discernământ.

O scară poate deveni parc urban. O conductă de beton dezafectată poate fi transformată în locuință pe termen scurt. Un autobuz vechi poate găzdui dușuri mobile. Sunt doar câteva exemple pentru conceptul „Reprogramming the City”. Acesta își propune să ofere inspirație orașelor, pentru ca acestea să fie mai creative în folosirea propriei infrastructuri. Au fost expoziții pe această temă la Copenhaga, Stockholm, Richmond sau Boston, precedate de workshopuri în care au fost implicați arhitecți locali. Toate s-au desfășurat sub coordonarea lui Scott Burnham, curatorul expoziției.

Burnham a venit săptămâna trecută la Timișoara, pentru un workshop similar. Sub îndrumarea lui, participanții au avut de „reprogramat” elemente urbane, într-o campanie denumită Privește Orașul. Practic, după prezentarea temei și a obiectivelor, participanții au vorbit cu localnicii și trecătorii, au făcut fotografii și au luat notițe. Apoi au dezvoltat idei care vor fi deveni intervenții (fizice) propriu-zise. Propunerile vor fi prezentate la expoziția „Reprogramming the City”, iar proiectele construite vor fi amplasate în locurile respective. Asta se va întâmpla, dacă totul merge bine, la finele acestei săptămâni, în perioada 1-3 noiembrie.

Ce proiect? Să te uiți printr-o gaură ca să vezi ce? Hai să fim serioși! Este o prostie ceea ce au făcut (cei de la Reprogramming the City – n.r.) și în orice caz o lipsă de discernământ. Niște oameni care își respectă concitadinii și vizitatorii orașului nu plasează un astfel de obiect în mijlocul principalei străzi de promenadă.
Primarul Nicolae Robu

Workshopul Reprogramming the City face parte din proiectul cultural Privește Orașul, realizat în parteneriat cu Asociaţia TM2021, finanţat de Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale, co-finanţat de PMT și CJ Timiș, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. Sâmbătă seară însă, participanții au avut parte de o experiență interesantă. Atelierul s-a ținut la Infocentrul turistic al PMT, de pe strada Alba Iulia. În fața acestuia a fost amplasat un panou prin care se putea vedea Catedrala Mitropolitană, pe care trecătorii o puteau fotografia după bunul plac. Altfel spus… Privește Orașul!

Privește Orașul Timișoara

Ideea i-a displăcut profund primarului Nicolae Robu, aflat în trecere prin zonă. Edilul a intrat în infocentru și a cerut imperativ ca panoul să fie mutat de pe strada Alba Iulia. Ceea ce s-a și întâmplat, după plecarea lui. Nicolae Robu a confirmat, pentru stiridetimisoara.ro, incidentul de sâmbătă seară. El îi acuză pe organizatorii atelierului de lipsă de discernământ și spune că este inadmisibil așa ceva.

„Cum să pui panoul ăla în mijlocul străzii Alba Iulia? Ce înseamnă asta? Ce proiect? Proiecte fără discernământ? Nu aveau aprobare să-l pună în mijlocul străzii Alba Iulia! Să oprești circulația pietonilor? Promenada? Haideți să fim serioși! (…) E o mizerie! Au luat bani pe degeaba! Niște oameni care nu-și arată, din păcate, competența în folosul orașului! (…) Mi se pare lipsit total de valoare, descalificant pentru oricine”, ne-a declarat edilul.

În timpul Festivalului Vinului, desfășurat la finele săptămânii în Piața Victoriei, la doi pași de intrarea într-un celebru fastfood a fost amplasat un hidos ciorchine din polistiren, de culoare mov. Cel mai probabil, el nu împieta însă asupra promenadei. Oricum, aceasta era din plin „parfumată” cu fum de mititei…

4 thoughts on “Robu face praf Privește Orașul, un proiect despre creativitate în mediul urban: E o mizerie! Mi se pare descalificant

  1. Sa pui palmieri in butoi intr-un oras ca Timisoara e logic? Sau semafoare care stau pe verde pana traversezi doar jumatate de bulevard (daca esti sprinten)?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: