Robu: Fac cadou o pistă de biciclete! Primarul Timișoarei a comentat experimentul Anei Munteanu

bicicliști

Există o explicație pentru tot: și pentru bordurile prea înalte, și pentru mașinile urcate pe trotuare, dar se fac corecții. Primarul Nicolae Robu e chiar gata să facă cinste cu… câte o pistă de biciclete celor care îi arată, în România, un oraș măcar la jumătatea performanțelor Timișoarei, la capitolul infrastructură.

Ana Munteanu, cea care, timp de trei zile, a încercat să se deplaseze prin oraș într-un scaun cu rotile, a vrut să afle părerea primarului Nicolae Robu despre situațiile întâlnite. Vorbim despre borduri prea înalte, mașini parcate pe trotuare și, în general, despre o lipsă gravă de atenție față de problemele de care s-ar putea lovi persoanele cu dizabilități. Oricum, nici pentru bicicliști lucrurile nu sunt cu mult mai roz. Cel puțin așa cum se vede dinspre Ana Munteanu.

Dinspre primarul Nicolae Robu, situația e un pic altfel. „Când sunt mașini parcate pe pistele de biciclete, trebuie să sesizați poliția, se va veni și vor fi sancționați cei care dovedesc lipsă de respect față de concitadinii lor. Vom lua măsuri. Am comandat o mulțime de profile în U pe care le vom folosi pentru a împiedica fizic urcarea mașinilor pe trotuare. S-au comandat niște separatoare care vor fi montate pe Calea Martirilor, unde pista este la marginea carosabilului”, spune edilul.

Proiectanții protejează bicicliștii. Cu borduri înalte

De ce sunt bordurile atât de înalte? E simplu: pentru binele bicicliștilor, așa cum e el văzut de proiectanții de modă veche. „Nu toate pistele sunt ideale, unele sunt chiar proaste, dar sunt așa cum le-am putut face. Ce se poate corecta vom corecta. Acele treceri abrupte de pe trotuar pe carosabil și viceversa au fost într-o anumită măsură corectate. Continuă campania de a le corecta. Am mai explicat: proiectanții așa au fost formați în școală, să poarte de grijă printr-o măsură de tipul acesta bicicliștilor.

Așa înțeleg ei, obligându-i să coboare, considerând că dacă nu îi obligă, vin cu viteză pe carosabil, conducătorii auto nu mai au timp să reacționeze pentru că îi văd prea târziu și este un risc de accident. Dar eu consider că bicicliștii sunt oameni responsabili care își poartă de grijă, dacă se pune un semn «Stop» știu să se oprească și să se asigure. Dispoziția dată de mine este să se aducă corecții, pentru că am văzut în alte țări, bicicliștii din Timișoara nu sunt altfel față de cei din alte părți”, susține Robu.

Robu: Nu putem să neglijăm alte lucruri

În cazul persoanelor cu dizabilități, spune primarul, se fac eforturi, dar cu anumite limite. „Noi corectăm ce este de corectat, avem această deschidere, dar nu putem să neglijăm alte lucruri și să spunem că toate eforturile municipalității sunt în această direcție. Avem 30 de tramvaie, toate dotate cu rampe pentru persoane cu dizabilități. Va trebui să ne preocupe în mod special această categorie de oameni, cred că am arătat în multiple ocazii respect față de acești semeni ai noștri, care au avut neșansa să aibă aceste probleme de sănătate care le-au creat dificultăți în locomoție. Trebuie să le purtăm de grijă”, afirmă Robu.

Cadou, o pistă de biciclete

Primarul promite însă că diferențele de nivel dintre carosabil și trotuare vor fi… estompate. Oricum, vina pentru actuala situația nu revine administrației locale. „ La toate, acolo unde sunt diferențe de nivel, se va face o corecție.Proiectele nu le face primăria, le fac niște proiectanți. Este o chestiune de specialitate și își asumă răspunderea cel care face proiectul”, a mai declarat Nicolae Robu. El a și plusat, spunând că e gata să facă și o prinsoare. Cu un premiu pe măsură! Când veți veni să îmi arătați că un oraș din România este măcar la 50% din nivelul în care este Timișoara, atunci o să fac cinste la fiecare cu o pistă de biciclete”, conchis primarul Timișoarei.

About Post Author