Robu, despre ieslea cu bebeluș dat cu ruj: Presupun că sunt magi, așa o fi arta modernă / FOTO

Dacă ați văzut ieslea cu magi din centrul Timișoarei și n-ați înțeles mare lucru, nu sunteți singurii. Nici primarul Nicolae Robu nu înțelege, dar crede că și asta este un fel de… artă! Că doar și la Muzeul Vaticanului sunt lucrări pe care nu le înțeleg decât inițiații!
Ieslea din centrul Timișoarei, deși amplasată un pic mai puțin la stradă, a stârnit deja tot felul de reacții pe rețelele de socializare. Oamenii s-au distrat copios, unii s-au enervat și prea puțini au apreciat simțul estetic al celor de la Biroul Organizare Evenimente al Primăriei Timișoara.
Ieslea din centru, artă, nu alta!
„Tabloul” este format din cinci manechine: Maria, Iosif și cei trei magi, plus bebelușul Isus. Bărbații au sprâncene bine… cosmetizate, iar Maria are plete lungi și negre și buze date cu ruj nude. Bebelușul este însă piesa de rezistență: se uită cruciș, iar buzele sunt de un roșu-strident. Cu toții sunt înveliți într-un fel de ștergare / eșarfe / prosoape, care arată cumpărate din piața de vechituri. În acest an nu sunt oi de-adevăratelea, ci doar un tapet foto, pe fundal, cu vaci și un berbec.
Primarul Nicolae Robu spune că n-a admirat măiastra compoziție, dar crede că există o idee care a stat la baza ei. Edilul cere puțină… înțelegere! „Așa i-au văzut creatorii pe magi. Presupun că sunt magi cei care apar acolo. Nu mă ocup eu ca primar, ce să fac, să fiu și designer vestimentar pentru așa ceva? Trebuie să fim mai deschiși. Așa o fi arta modernă”, afirmă edilul șef.
Dacă e frumos sau nu e frumos, dacă este potrivit sau nu, nu pot eu să judec peste tot. Ce vreți să mai interzic? Nu ajunge că am interzis spectacole cu manele în piețele publice? Mai trebuie să interzic și magi cu nasul mai nu știu cum față de un anumit standard?
Primarul Nicolae Robu, despre ieslea din centrul Timișoarei
Robu are și un sfat pentru cei care se declară oripilați de ieslea model 2019. „Mergeți să vizitați Muzeul Vaticanului, secțiunea de artă contemporană. O să vedeți și acolo tot felul de lucruri care pe un neinițiat, cum mă declar eu, îl șochează. Dar asta nu înseamnă că nu are valoare. Eu sunt foarte tolerant și consider că nu sunt inițiat să înțeleg acea simbolistică. În spate trebuie să fie o simbolistică. Este o chestiune de gust, de inițiere. Le dau și celor care cu asta se ocupă, este profesia lor, dreptul să își dea frâu liber imaginației lor. Evident, să nu se ajungă la obscenități, la lucruri deplasate…”, mai spune primarul.
Ieslea e… donație!
Cele cinci manechine nu au costat nimic. Cei de la Biroul Organizare Evenimente din PMT susțin că ieslea a fost donată de o firmă din Timișoara. N-au vrut să spună care este firma, dar este vorba despre aceeași care
a refăcut, tot gratis, și decorațiunile degradate cu Moș Crăciun.